FJØRFE nr. 4 - 2022

33 WEB | NFL.NO * FJØRFE 4 | 22 * TEMA | reportasjer verandør til Jonas Meling, deretter ble det Cardinal og etter hvert Nortura. Markedet har forflyttet seg mellom aktørene og vi har «blitt med på lasset». Det er viktig for å være med å bidra til at det ikke blir overetablering med tilhørende overproduksjon. – De siste årene er produksjonsomfanget på gården blitt stort og krevende på tomater og vi har en omsetning på ca. 56 millioner og 45 ansatte. Det sier seg selv at denne delen av driften nå krever mye. Vi har egne ansatte som tar seg av egg-hentinga, men det er jeg som fortsatt har det overordnede ansvaret og følger med føringer de ansatte gjør på daglister med fôr, vann, dødelighet og produksjonsresultater. – Vi har opp gjennom årenes løp tilpasset rutinene våre ettersom vi har tilegnet oss mer erfaring om hva som fungerer og ikke fungerer her hos oss. Noen innsett har hatt utfordringer, men de senere år har vi hatt god og jevn eggproduksjon, lav dødelighet, moderat fôropptak og velfungerende høner med god fjørdrakt. Vi har også langt mindre klink og knekk nå enn tidligere. Man kan sikkert diskutere om bedre eggkvalitet har sammenheng med kortere transportetapper eller at varemottakerne har ulik strenghetsgrad på utsortering. Uansett er vi godt fornøyde med eggproduksjonen slik den fungerer hos oss i dag. EGGPRODUKSJON AV BETYDNING Tre bein å stå på i startfasen var viktig for å kunne bygge opp Lauvsnes gartneri til det driften på gården har blitt i dag. – For at vi har kommet dit vi har gjort i dag, så har eggproduksjonen vært en viktig byggestein. Selv om jeg bruker det meste av tiden i gartneriet, så er det også i dag av avgjørende betydning at vi får gode resultater og stabil økonomi fra eggproduksjonen. Jeg er helt avhengig av å ha gode ansatte jeg kan stole på der, på lik linje med at en trenger gode folk i øvrige deler av driften på gården for å få de resultatene en ønsker. – Vi tok en vedlikeholds-runde for et års tid siden, byttet litt fronter ved gjødselbeltene og byttet egg-belter, men resten trenger ikke byttes ut foreløpig. Nå har vi et nedbetalt anlegg, som kun har trengte små vedlikehold opp gjennom årene, og som ikke trenger å skifte innredning på noen år ennå. UTFORDRENDE TIDER Jan Terje skjønner godt fortvilelsen til slaktekyllingbøndene og alle bransjer som blir rammet av dagens ekstraordinært høye energipriser. – Alle energikrevende produksjoner, har hatt en enorm kostnadsvekst. Det går direkte utover bunnlinja. Jeg skjønner godt den fortvilede situasjonen bla. fjørfekjøttprodusentene står midt oppi. De økte energiprisene har truffet oss i veksthusnæringen spesielt hard. De siste årene er produksjonsomfanget på gården blitt stort. De har ansatte både i veksthuset og hønsehuset. Det er Heiter Tomasz Moszczynski som står for den daglige egg-innhentingen. Selv om Heiter Tomasz som står for daglig egg-innhenting har Jan Terje det overordnede ansvaret og følger med på daglister og produksjonsresultater. Det selges egg i en salgsbod på utsiden av hønsehuset, sammen med tomater.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy