FJØRFE nr. 4 - 2022

23 WEB | NFL.NO * FJØRFE 4 | 22 * TEMA | næringsnytt det i 1976 startet med 850 høner i bur i andre etasje over det nye kufjøset, teller i dag eggproduksjonen 15.000 frittgående høner fordelt på to eiere. Mens sønnen Lars Jacob har et eget hus med 7.500 høner, har Ingulf selv 7.500 høner fordelt på to avdelinger i gammelfjøset. Gården har to eggpakkerier, og her kvalitetskontrolleres og sorteres eggene med det samme de er verpet. Deretter leveres de direkte til butikker og storhusholdninger, noe som gir forbrukeren ferskere og bedre egg. I tillegg til å levere til de fleste kunder lokalt, leverer de blant annet alt av egg til Britannia Hotel og Clarion Hotell i Trondheim. Foredling av gårdsmat startet de med i 2002. I dag foredler de ca. 5-10 % av eggproduksjonen, samt 170.000 liter melk i året. – Fra vi startet med eggproduksjon i 1976 har det har vært en eventyrlig utvikling. Vi har utvidet lokaler knyttet til eggproduksjon totalt seks ganger. Siden vi startet med foredling av gårdsmat har vi utvidet lokalene fire ganger, forteller Ingulf. Han er tydelig på at Rørosmat har vært avgjørende for utviklingen av gården. – Galåvolden Gård hadde ikke vært der vi er i dag uten å ha Rørosmat i ryggen. For oss som produsenter har det vært (og er) helt uvurderlig å ha et støtteapparat som de tilgjengelig, særlig når det kommer til salg, sier han. ENESTE NORSKE PRODUSENT AV EGGELIKØR Røros Fløteis med multer og Små Marengsbunner utgjør bare to av mange produkter de tilbyr i dag. På lista over andre produkter de selger finner man ost og is i mange smaksvarianter, Røroskake, Rørosmajones, mareng i tre varianter, samt ferdig røre for vaffel og pannekake. I tillegg produserer de den eneste norskproduserte eggelikøren som er å finne på Vinmonopolet. Rørosmat • Andelslag med 27 lokalmatprodusenter som ble stiftet i 1999. • Forvalter merkevaren «Mat fra Rørostraktene» og formidler varer fra medlemmene for 60 mill pr år. • Nettverk og kompetansebygging for medlemmene. • Totalt 6 ansatte. – Å være finalist i Det Norske Måltid er stort i seg selv. Vi har vært i finalen fem ganger før, så at vi vant med hele to produkter når vi først vant, er naturligvis veldig stas. Ingulf Galåen Daglig leder og gründer, Galåvolden Gård – Vi jobber hele tiden med produktutvikling for å utnytte råvarene som vi har på gården. For øyeblikket har vi mest fokus på å øke volum på produktene vi allerede har i produksjon siden vi har utviklet så mange nye produkter de siste årene. Vi er naturligvis stolte over å ha fått frem såpass mange gode, lokale, og trygge produkter i markedet med basis i eggproduksjonen vår, forteller Ingulf. OPTIMISTISKE FOR FREMTIDEN Siden Galåvolden Gård startet med eggproduksjon har de sett en enorm interesse for lokalt produserte produkter vokse frem. Ifølge Ingulf var også dette noe folk brydde seg om da han startet å selge egg direkte i 1976. Utover 1980-tallet skulle imidlertid alt plutselig være likt over hele landet, og det ble en kamp for å beholde plasser i butikken. – Utover 1990-tallet har heldigvis dette snudd igjen. Vi ser at kjedene konkurrerer over å posisjonere seg på lokalmat, og forbrukeren viser stadig mer interesse for lokalmat, mat med historie og sikker opprinnelse. Denne trenden ser ut til å ha kommet for å bli, forteller Ingulf, og avslutter: – Det er heller ingen hemmelighet at desto flere skandaler på importert mat og uro i verden, desto sikrere ser den norske forbrukeren ut til å bli. Dette gjør at vi er veldig optimistiske for fremtiden. Galåvoldens egenproduserte eggelikør.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy