FJØRFE nr. 3 - 2020

TEMA | næringsnytt Hvordan kan det være bærekraftig å spise kjøtt når rødt kjøtt har høyere klimagassutslipp enn annen matproduksjon? – Først og fremst er det viktig å huske på at bære- kraft er mer enn bare klimagassutslipp. Selv om det er viktig at vi reduserer klimagassutslippene, er det flere aspekter å ta hensyn til når vi skal diskutere om noe er bærekraftig. Ressursgrunnlaget, eller de naturgitte forutsetningene vi har i Norge til matproduksjon, er en av dem. Hvorfor er det norske ressursgrunnlaget relevant når vi snakker om bærekraft? – Både klimaet og landskapet i Norge gjør at vi har begrensede muligheter til å produsere mat på land. Norge er blant landene i verden med minst dyrkbart * FJØRFE 3 | 20 * 18 KAN VI SPISE KJØTT OG LIKEVEL TA VARE PÅ KLODEN? Det er mange som engasjerer seg i klimadebatten, og flere klimatiltak diskuteres. Reduksjon i kjøttforbruket trekkes ofte frem som et av de mest effektive klima- tiltakene den enkelte kan gjøre. Men er det egentlig så enkelt? Agroøkolog og MatPrats bærekraftekspert Rebekka Helén Kristiansen svarer. Tekst: Kristin Juliebø, kommunikasjonskonsulent MatPrat. Foto: MatPrat Kristin Juliebø MatPrat Illustrasjon: MatPrat Kilder: NIBIO (2016). Norge - et utmarksland. Statistisk Sentralbyrå (2019). Fakta om jordbruket.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy