FJØRFE nr. 1 - 2020

* FJØRFE 1 | 20 * 31 WEB | NFL.NO TEMA | reportasjer MYE FORSKNING Norges Forskningsråd må berømmes for sine satsinger mot et grønt skifte. Flere av prosjektene de har slik som CYCLE, Norzym D og Bionærprogrammet har vært svært viktig for å få fram kunnskapen som trengs for å starte Bioco. I 2017 omtale vi i Fjørfe bla. prosjektet CYCLE «Fra restråstoff til verdifull råvare». Den gang var teknologien med å utvinne olje og protein fra plussprodukter fortsatt i utviklingsfasen. Nå er denne teknologien tatt i bruk ved Bioco sin fabrikk. UTNYTTER RÅSTOFFET Bioco benytter ny teknologi kalt enzymatisk hydro- lyse til foredling av skjærebein av kylling og kalkun. Tidligere har skjærebein blant annet gått til minkfôr i Danmark. Nå blir dette plussproduktet isteden full- verdige produkter. Karianne Fuglerud Ingerø, NFL BIOCO: VERDIFULLE PRODUKTER AV BEIN- OG KJØTTRESTER Bioco omdanner alle bein- og kjøttrester fra kylling- og kalkunskjæring fra Nortura Hærland sitt anlegg til verdifulle proteinprodukter. Det er flere år med forskning og mye samarbeid som ligger i bunn for at fabrikken kunne se dagens lys i august 2018. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø, NFL BIOCO • Bioco benytter alle bein- og kjøttrester fra kylling og kalkunskjæring fra Nortura Hærland. • Bioco benytter teknologi kalt enzymatisk hydrolyse til å utvinne protein. • I først omgang benyttes proteinet som fremstilles til katte- og hundemat. • På sikt skal produktene bli til proteinrik menneske- mat, ernæringstilskudd og treningsprodukter som proteinpulver og proteinbarer. • Bioco startet driften høsten 2018. • Fabrikken er vegg i vegg med slakteriet på Hærland. • Bioco eies av Felleskjøpet og Nortura. • Kostnadsrammen for byggingen var på 95 millioner. Sted: Bioco, Hærland Viken Grønt skifte Norges Forskningsråd må berømmes for sine satsinger mot et grønt skifte. Flere av prosjektene de har støttet (Cycle, Nor- zym D og Bionærpro- grammet) har vært svært viktig for å få fram kunnskapen som trengs for å starte Bioco. Alkymar leverer og drifter hydrolysetek- nikken. Kompetanse- miljøer fra SINTEF og NOFIMA har vært engasjert med blant annet laboratorietje- nester. Innovasjon Norge har vært en svært viktig støtte- spiller og bidrar med et tilskudd på 15 mil- lioner kroner i pro- sjektet. Kilde: nortura.no Bioco benytter ny teknologi kalt enzymatisk hydrolyse til foredling av skjærebein av kylling og kalkun. Foto: Andreas Fredrik Thoresen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy