FJØRFE nr. 1 - 2020

* FJØRFE 1 | 20 * 29 WEB | NFL.NO TEMA | næringsnytt som Animalia har utarbeidet, spesielt at programmene er utviklet i samarbeid med alle aktører i næringen og har som formål å løfte norsk eggproduksjon uavhengig av aktør. Jeg håper dyrevelferdsprogrammet på verpe- høns vil gi den samme innsikten som dyrevelferdspro- grammet for slaktekylling har vist seg å gi. MatPrat gav meg en orientering om forbrukerinnsikt og trender i Norge, det var interessant å se at den norske og britiske forbrukeren har veldig mye til felles. Jeg tror det er helt avgjørende å ha en organisasjon som MatPrat til å utføre forskjellige forbrukerunder- søkelser, samt markedføre både egg og kjøtt. Dersom eggforbruket fortsatt skal øke, er det viktig å forstå trendende, fange disse opp, og tilpasse seg utviklingen. Jeg likte godt de forskjellige nettabaserte løsningene til MatPrat, spesielt de som var rettet mot undervisnin- gen i grunnskolen. Det er så viktig at barna, framtidens forbruker skal lære om maten og hvor den kommer fra. Den siste dagen fikk jeg bli med på et kundearrange- ment hos Oraug Kyllingoppdrett i Askim. Det var flott å se fasilitetene de har investert i deres nye oppdretts- anlegg. Jeg er også imponert over hvordan de forskjel- lige aktørene i næringen åpent deler sine erfaringer og fokuset som er på å lære av hverandre. Nuffield Farming Scholarship Nuffield Farming Scholarship er en stipendiatordning med formål å skape positive endringer i landbruket. Hvert år får ca. 20 kandidater fra Stor- britania, som jobber innenfor landbruket inkludert grøntsekto- ren og næringsmid- delindustrien, tildelt dette stipendet. Hver kandidat velger et studietema som de brenner for, og som en del av program- met må kandidatene besøke flere andre land for å innhente ny kunnskap som skal kunne bidra til å besvare deres valgte studietema. Jeg liker alltid å besøke matbutikker når jeg er uten- lands for å se hva de har å tilby. Tone tok med med til Mega butikken i Klepp, egghyllene her var lyse, fargerike og innbydende. Jeg bet meg merke i at pak- kene var merket med «best før men ofte bra etter» på datoanmerkningen. Dette er veldig enkel men effektiv kommunikasjon, og jeg kommer til å foreslå dette når jeg kommer hjem som en effektiv måte for oss til å redusere matsvinn. Jeg la også merke til at en stor an- del av eggene blir solgt i pakninger med blandet vekt. Dette gjør det lettere for dere å effektivt administrere varierende eggstørrelser. I Storbritannia er de aller fleste pakningene medium eller large. Forbrukerne foretrekker large egg, noe som gir oss utfordringer. Jeg har definitivt tatt med meg flere lærdommer fra mitt besøk i Norge; forbud mot nebbtrimming helt siden 1974, god dyrehelse med svært få vaksiner og lite antibiotikabruk. Fra et forbrukerperspektiv er deres små flokker med konsesjoner på bare 7 500 høner kanskje det som skiller dere aller mest fra resten av Europa. Dette bør dere legge vekt på i kommunika- sjonen deres slik at forbrukerne virkelig forstår dette. Jeg vil avslutte med å takke alle menneskene som tok i mot meg i Norge. Dere bor i et vakkert land og eggene deres holder en svært høy standard, dette bør dere være stolte av. Elin Hognestad viser alle prosessene på Nortura Hå sitt anlegg. Guro Vasdal sammen med Hannah i Animalia sine lokaler. Erfaringsutveksling der blant annet fargeskala på eggeplommen ble diskutert. På befaring i Coop Klepp sin eggehylle.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy