FJØRFE nr. 1 - 2020

* FJØRFE 1 | 20 * 27 WEB | NFL.NO tar klima på alvor. Det settes felles mål, og målrettet skapes nye løsninger. Sykdommer vi ikke har på dyr i Norge, er et godt eksempel. Bondens daglige innsats for friske dyr, betyr mindre bruk av antibiotika som igjen betyr mindre resistente bakterier. Verdens største helsetrussel er antibioti- karesistente bakterier. Antibiotika mister sin legende virkning. Fremtidig behandling av kreft, og operasjoner som er helt avhengig av et virksomt antibiotika, kan vanskelig gjennomføres. For høyt forbruk av legemid- delet verden rundt over for lang tid er årsaken. Her hjemme på Bjerget startet husdyrnæringen et felles prosjekt i 1996. Allerede etter fem år, oppnådde “Fris- kere dyr og mindre bruk av antibiotika” en reduksjon på 40% antibiotikabruk i hele næringa. Vi, innbyggere i Norge som spiser norsk mat, er dermed beskyttet av den norske bonden. Men norsk matproduksjon er truet av stadig økende import av mat vi kan produsere selv. Miljøvernminis- ter Ola Elvestuen og landbruksminister Olaug Vervik Bollestad har nylig mottatt en spesialrapport fra FN sitt klimapanel, om trusselen klimaendringene skaper for matsikkerheten verden rundt. Rapporten beskriver sammenhengen mellom klimautslipp, matsikkerhet, bruk av landarealer og økosystemene på en måte som ikke er gjort tidligere. Alle land oppfordres til å produ- sere mer mat, for å sikre mat til egen befolkning. Med ca 40% selvforsyningsgrad er Norge sårbare, og pris går ofte foran kvalitet hos forbrukeren. De siste 30 årene har dagligvarebransjen prisloboto- mert forbrukeren med; Vi gjør Norge billigere. Samtidig spiser dagligvarekjedene seg lenger og lenger inn i verdikjeden fra bonde til bord. For sent har politikere og konkurransetilsyn sett konsekvensene av den skjeve maktfordelingen som har oppstått. Bonden har måttet tilpasse seg gjennom mer ytelse per dyr, for å tekkes prispresset fra dagligvarebransjen, og hver dag legges to gårdsbruk ned. Norsk landbruk har behov for rekruttering, om vi fortsatt skal produsere mat i fremtiden. Norsk landbruk har også behov for en stemme i offentligheten, som deler kunnskap med forbrukeren om hvordan maten virkelig blir produsert. Den ensidige, massive kritikken av norsk matproduksjon med retorikken spis mindre kjøtt, skaper ingenting annet enn moralisme. Vi står overfor den største trusselen i vår tid. Klimaendringer. Vi må stake ut realistiske mål hvor alle kan bidra, og vi må skape håp. Vi i Heimkunnskap, har i 2019 fulgt og delt kunnskap om sauene fra småbruket Vårnes på Lillehammer. Vi har vært i fjøset hos svinebonde Jon Finborud, Simmental-ammekubonde Anders Bergum, dølafebon- de Elin Marie Ulsaker, og melkebonde Lars Høvren. Da tankbilsjåfør Ivar Flaa leste artikkelen om Lars, fra ku til kartong, var han ikke sen om å fortelle at melkerute 1106 var åpen for passasjerer. Utenfor en garasje, litt nord for Lillehammer, sto vi klare en fredag i septem- ber. Fra 21 gårder i Øyer, Tretten og Fåberg hentet vi melk. Et lite stykke Norge, fra seterdrift på Hornsjø- seter til et helautomatisert løsdriftsfjøs på Fåberg. Et landbruk som både utnytter naturgitte, fornybare ressurser, og hvor ny teknologi effektiviserer og øker produktiviteten. Verdens ledende genetikkmiljø på Hamar, er dokumen- tert i flere artikler fra Store Ree. At Norge er et av få land i verden der du trygt kan spise rått egg, står på blokka for kunnskap i 2020. Hele fjør- febransjen er et område vi ønsker oss mer kunnskap om. Gleder oss til å treffe dere. Godt nytt år, hilsen Mariann At Norge er et av få land i verden der du trygt kan spise rått egg, står på blokka for kunnskap i 2020. » Trøndelag kyllingoppdrett distribuerer Dekalb White og ISA Brun. Disse hønserasene er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. Kontakt: Erling Brenne 905 23 011 Stig Gøran Brenne 950 53 593 Christoffer Singstad 475 09 109 Pål Ånund Tveiten 918 77 828 Trøndelag kyllingoppdrett Megabite JD www.borgeundheim.no I 2017 startet vi med oppal i nytt og moderne kyllingoppdrett. Vi leverer over 15 konsesjonsflokker i den første runden og vi har mer kapasitet. Trøndelag kyllingoppdrett distribuerer Dekalb White og ISA Brun. Disse hønserasene er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. Kontakt: Erling Brenne 905 23 011 Stig Gøran Brenne 950 53 593 Christoffer Singstad 475 09 109 Pål Ånund Tveiten 918 77 828 Trøndelag kyllingoppdrett Megabite JD www.borgeundheim.no I 2017 startet vi med oppal i nytt og moderne kyllingoppdrett. Vi leverer over 15 konsesjonsflokker i den første runden og vi har mer kapasitet. Trøndelag kyllingoppdrett distribu rer Dek l White og ISA Brun. Disse hønserasen er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. Kontakt: Erling Brenne 905 23 011 Stig Gøran Brenne 950 53 593 Christoffer Singstad 475 09 109 Pål Ånund Tveit 918 77 828 Trøndelag kyllingoppdrett MegabiteJD www.borgeundheim.no I 2017 startet vi med oppal i nytt og moderne kyllingoppdrett. Vi leverer over 15 konsesjonsflokker i den første runden og vi har mer kapasitet. Trøndelag kyllingoppdrett distribuerer Dekalb White og ISA Brun. Disse hønserasene er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. Kontakt: Erling B enne 905 23 011 Stig Gør n Brenne 950 53 593 Christoffer Singstad 475 09 109 Pål Ånund Tveiten 918 77 828 Trøndelag kyllingoppdrett Megabite JD www.borgeundheim.no I 2017 startet vi med oppal i nytt og moderne kyllingoppdrett. Vi leverer over 15 konsesjonsflokker i den første runden og vi har mer kapasitet. Trøndelag kyllingoppdrett distribuerer Dekalb White og ISA Brun. Disse hønserasene er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. Kon akt: Erli Brenne 5 23 011 Stig Gøran Brenne 50 53 593 Christoffer Singstad 475 09 109 Pål Ånund Tveit n 918 77 828 ndelag kyllingoppdrett Megabite JD www.borgeundheim.no I 2017 startet vi m d oppal i nytt og moderne kyllingoppdrett. Vi leverer over 15 konsesjonsflokker i den første runden og vi har mer kapasitet. TEMA | næringsnytt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy