FJØRFE nr. 6 - 2022

44 * FJØRFE 6 | 22 * TEMA | næringsnytt OPPRINNELSESMERKING AV MAT KOMPLISERT REGELVERK Mange forbrukere kan føle seg lurt av produkter sommarkedsføres som norske. Definisjonene av opprinnelse er kanskje ikke den samme sommange forbrukere tror. Dagens globale matsystemer er komplekse med ingredienser fra mange forskjellige land. Samtidig kan regelverket for opprinnelsesmerking være komplisert for forbrukeren å sette seg inn i. Tekst: Siv Heimdal & Margrethe Brantsæter Foto: stock.adobe.com Det er vel kjent at nordmenn foretrekker produkter produsert og foredlet i Norge, men mange opplever nok at en del produkter markedsføres som mer norske enn de egentlig er. Ved bruk av norske markører som flagg, farger, bilder, stedsnavn eller bilder sier regelverket at varen må merkes med opprinnelsesland eller opphavssted. Hvis det kan være villedende å utelate opplysningen om opprinnelse, så skal produktet merkes med opprinnelse. Det er Mattilsynet som fører tilsyn med at matvarer som produseres og selges i Norge er merket slik regelverket sier. Det gjøres for å sikre mattryggheten og redeligheten. MANGE KJØTTPRODUKTER MÅ MERKES, MEN IKKE ALLE Reglene for opprinnelsesmerking for kjøtt er tydeligere angitt enn andre matvarer og i mange tilfeller obligatorisk. Definisjonen av «opprinnelse» er også annerledes for ferskt kjøtt enn for andre produkter. For ferskt kjøtt er «opprinnelse» et samlebegrep for at dyret er født, oppdrettet og slaktet i samme land. Ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra storfe, svin, sau, geit og fjørfe må merkes med opprinnelse. Dette gjelder både hele skrotter, parterte skrotter, nedskåret kjøtt, kjøttsorteringer og kvernet kjøtt. Kjøtt fra disse artene i foredlede produkter som pølser, kjøttboller, pålegg og skinke må derimot ikke merkes med opprinnelse. Det samme gjelder mekanisk utbeinet fjørfekjøtt, også kjent somMUK. Det betyr at en stor andel av importen av kjøtt faktisk ikke må merkes med opprinnelsesland. Forutsatt at merkingen av produktet ikke angir eller antyder en form for opprinnelse. NORDMENN ER OPPTATT AV Å KJØPE NORSK FJØRFEKJØTT Ifølge en undersøkelse gjennomført av Forbrukerombudet er norske forbrukere spesielt opptatt av opprinnelsesland på kjøttprodukter. Produkter med fjørfekjøtt er på andreplass på listen over produkter nordmenn er ekstra opptatt av skal være produsert i Norge. Årsaken de oppgir er at de er opptatt av å støtte norsk matproduksjon, samtidig som Siv Heimdal Margrethe Brantsæter

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy