FJØRFE nr. 6 - 2022

42 * FJØRFE 6 | 22 * TEMA | næringsnytt FRANKRIKE FORBYR IMPORT AV VEKSTFREMMENDE ANTIBIOTIKA KVALITATIVE KRAV TIL IMPORT Nylig vedtok Frankrike en lov som forbyr import av kjøtt produsert med vekstfremmende antibiotika. –Norske politikere burde konkurrere om å være først om å fremme lignende lover, mener partner i Rethink Food, Ola Hedstein. Tekst: Siri Stensland, Myldring Foto: Julie Lunde Lillesæter I februar vedtok Frankrike en ny lov som forbyr import av kjøtt produsert med vekstfremmende antibiotika. I Norge har bruk av vekstfremmende antibiotika vært ulovlig siden 1995. EU vedtok et lignende forbud i 2006. Likevel har det vært lovlig å importere kjøtt produsert med slik produksjonspraksis. Norsk fjørfeproduksjon kan vise til unikt god dyrehelse, god dyrevelferd og det laveste forbruket av antibiotika i Europa. Mange norske forbrukere tar for gitt at det som er forbudt i Norge gjelder for alle kjøttprodukter som omsettes i Norge. Men slik er det ikke. – I mange land er det fremdeles helt vanlig praksis å gi både preventiv bruk av medisiner og vekstfremmende antibiotika. I hyllene ser forbrukerne “like” produkter, men ulik pris. Da velger de jo så klart den billigste uten å vite den store forskjellen på produktene, sier Hedstein. HANDELSAVTALER MÅ FREMME BÆREKRAFTIGE PRODUKSJONSPRAKSISER Rethink Food jobber for at bærekraftig matproduksjon skal bli lønnsom. – I dag er det praksiser som vekstfremmende antibiotika som lønner seg i dagens globale matsystemer. Skal vi lykkes med en bærekraftig omstilling må vi sørge for at det faktisk lønner seg å gjøre de bra tingene, sier Hedstein. Dagens handelsavtaler handler i stor grad om tilgang til markeder. Frankrike ønsker å stille strengere krav til Siri Stensland kvalitative bærekraftparametre med forbudet. De presser også på for at forbudet skal gjelde i hele EU. – Franskmennene aksepterer ikke lenger at uønskede, billige matprodukter dumpes i det franske markedet og utsetter franske bønder for en urettferdig konkurranse, forklarer Hedstein. I mange land er det billigere å gi dyrene vekstfremmende antibiotika fremfor å gi dyrene gode oppvekstvilkår som holder dem friske og robuste. – Feil bruk av antibiotika bidrar til billig mat, men samtidig bidrar det til å svekke den globale folkehelsa dramatisk, sier Hedstein. ANTIBIOTIKARESISTENS - STORE KONSEKVENSER Praksisen med vekstfremmende antibiotika i matproduksjonen globalt er en av årsakene til en stadig større utvikling av antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens betyr at bakteriene blir resistente mot antibiotika slik at medisinene ikke virker når vi trenger dem. Uten begrensninger i bruk av antibiotika i matproduksjonen, vil antibiotikaresistens fortsette å spre seg globalt. Det er en reell risiko for at helt vanlige operasjoner vil bli livsfarlige å gjennomføre. – Antibiotikaresistens er en kommende krise av pandemiske dimensjoner. Å forby import av kjøtt produsert med vekstfremmende antibiotika bør derfor være en “no brainer”. Ikke bare i Frankrike, men også i Norge. • Høy eggmasse • Lav klinkandel • Utholdende høner • God tilvekst • Lavt fôrforbruk • Frisk kylling TOPPVERPER TOPPKYLLING Kontakt oss for å teste Toppverper/Toppkylling på neste innsett KONTAKTINFORMASJON 51 74 33 00 | WWW.FISKA.NO

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy