FJØRFE nr. 1 - 2024

22 * FJØRFE 1 | 24 TEMA | næringsnytt Navn og bosted? – Jeg heter Marlene Furnes Bagley, og jeg bor i Oslo. Hvilke tilknytning har du hatt til fjørfebransjen og hva gjør du i dag? – Jeg har jobbet for Norsk Fjørfelag, Animalia, Kjøtt- og fjørfebransjen Landsforbund og Den Stolte Hane. – I dag jobber jeg som kvalitets- og HMS-sjef i Elis Norge. Hvor lenge har du vært en del av fjørfenæringa? – Jeg jobbet i fjørfenæringa i 22 år, i fra 1997 til 2019. Hva er det mest utfordrende du har opplevd i årene du var i bransjen? – En krevende sak for bransjen var påvisningen av antibiotikaresistente bakterier i kyllingprodukter, det var vel i 2014 om jeg husker rett. Dette var en sak som ble slått opp med krigstyper og varseltrekant i mediene, deriblant Nationen. Mange satte nok kaffen i halsen da de så forskeren som var avbildet i vernedrakt med budskap om at kylling var helsefarlig og burde risiko-merkes. En skikkelig mediastorm, som påvirket kjøpelysten hos forbrukerne, og der næringa overhodet ikke satt i førersetet i begynnelsen. Det til tross for at Norge allerede lå i toppen (eller rettere sagt i bunnen) i Europa hva gjaldt bruk av antibiotika til husdyr. Men næringa kom etter hvert på banen, og en handlingsplan for utfasing av koksidiostatika kom på plass. Det viste seg jo å være både mulig og vellykket, ikke minst takket være dyktige fjørfeprodusenter og fremskritt innen fôrutvikling. Hva er det mest positive som skjedde i bransjen i de årene du var en del av den? – Jeg husker særlig godt omleggingen innen eggproduksjonen fra tradisjonelle bur til andre driftsformer. Dette var jo pålagt bransjen gjennom EU-direktiv og norsk forskrift, og det var stor motstand i starten. Men etterhvert som kunnskap og erfaringer kom til, skjedde en stor holdningsendring, og etterhvert var refrenget mer ”dette skal vi få til”. En svært endringsdyktig bransje vil jeg si. Men frittgående er fortsatt en kunnskapskrevende produksjon, det kreves innsats for å lykkes - blant annet med å minimere golvegg og beholde god nok fjørdrakt gjennom hele innsettet. Hva er din beste opplevelse fra tiden du har var i bransjen? – Opplevelsen av å tilhøre en stor og inkluderende MARLENE FURNES BAGLEY MED FJØR PÅ HJERNEN I “Med fjør på hjernen” tar vi en prat med personer som har, eller har hatt, en rolle i fjørfenæringen. Denne gang har vi utfordret Marlene Furnes Bagley. Hun har jobbet for ulike aktører i de 22 årene hun var en del av norsk fjørfenæring. Hun var også redaktør for “Fjørfeboka” både 1. og 2. utgave. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø. Foto: stock.adobe.com & Karianne Fuglerud Ingerø. –Min lille kjepphest er at bonden må tjene nok til at hen kan bruke nok tid blant dyra, og ikke alle andre steder. Marlene Furnes Bagley, 22 års fartstid i norsk fjørfenæring. Forslag til person? I spalten ”Med fjør på hjernen” vil du fremover møte produsenter eller ansatte, nåværende eller tidligere med relasjon til fjørfenæringen. Har du tips om en person vi bør interjue? Send navn til post@nfl.no Karianne Fuglerud Ingerø

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy