Norsk Fjørfelag - 140 år i 2024 * nr. 1 * 2024 * 141. årgang * PELLETSSTØRRELSE Kyllingen liker det røffere enn vi tror BÆREKRAFTIG FÔR Norsk soyasammensurium 27 VALGKOMITEEN I NORSK FJØRFEDAG Innstiller til gjenvalg på lederduoen 35 9
* FJØRFE 1 | 24 * 2 norgesfor.no All�d der for deg Sortimentet til kalkuner består av fem kraftfôrslag som er tilpasset livsfasene fra daggammel til slakt . • Balansert næringsinnhold • God fôrstruktur • God fôrutnytting • Fleksibelt fôringsprogram • Lite kassasjoner • Tilsatt tarmhelseprodukter Vi leverer også produkter �l miljøberikelse i kalkunhuset. Vårt kalkunfôr produseres hos Ves�oldmøllene og Mysen Kornsilo og Mølle. Harmoni Kalkunfôr gir gode resultater! Vi har dokumenterbare gode resultater de siste to årene!
WEB | NFL.NO 3 * FJØRFE 1| 24 * TEMA | innhold LEDER 05 Årets fjørfebegivenhet 07 Innkalling årsmøte 08 Valgkomiteens innstilling 09 Valgkomiteen i Norsk Fjørfelag: Innstiller til gjenvalg på lederduoen FJØRFEDAGENE 10 FJØRFEDAGENE: Sponsorer og utstillere 2024 11 FJØRFEDAGENE: Meld deg på før 8. februar! 12 Program FJØRFEDAGENE LAGSARBEID 14 Kontaktmøte med Norsk Bonde- og Småbrukarlag 15 Årsmøte og fagsamling i Rogaland Fjørfelag: Tradisjonen tro 16 Anne-Synnøve Eiane: Nyvalgt lokallagsleder i Rogaland NÆRINGSNYTT 19 Vil du ha en sunn start på året? Spis egg og hvitt kjøtt 21 Vietnamesisk kyllingsalat 22 Marlene Furnes Bagley: Med fjør på hjernen 25 Nortura sine forpliktingar: Likebehandle eggprodusentar og oppalarar FÔR OG FÔRING 27 Bærekraftig fôr: Norsk soyasammensurium 30 Gjør de riktige tingene: 5 tips til en god start DYR OG FORSKNING 33 Pelletsstørrelse: Kyllingene liker det røffere enn vi tror 36 Fjørfehuset: Det viktige vannet KONTAKT 39 Kontaktinformasjon INNHOLD FJØRFE NR. 1 2024 TRYKK: Merkur Grafisk AS UTGIVELSESPLAN: FJØRFE postlegges siste uke hver måned, unntatt juli og august. Opplag 1.070 stk. I tillegg har en del abonnenter kun digital tilgang til FJØRFE. MEDLEMSKAP 2024: Medlemskap kr 3.850,- inkludert FJØRFE, papir og digitalt. ABONNEMENT 2024: Papirutgave og digitalt kr. 1.850,- Kun digitalt kr. 1.575,- ABONNEMENT UTLAND: Papirutgave og digitalt kr 2.000,- Kun digitalt kr 1.700,- PENSJONIST: Abonnement med papirutgave og digitalt kr. 1.050,- Kun digitalt kr. 875,- STØTTEMEDLEMSKAP: I følge NFLs vedtekter kan enkeltpersoner opptas som personlige støttemedlemmer. Koster kr 3.850,- SVANEMERKET NO - 123 FJØRFEDAGENE 7. - 8. mars Meld deg på før 8. februar! Vil du ha en sunn start på året? Spis egg og hvitt kjøtt 19 Fjørfehuset Det viktige vannet 32 11
* FJØRFE 1 | 24 * 4 Ta vare på jorda, dyra og framtida Felleskjøpet Agri: Tlf.: 72 50 50 50 www.felleskjopet.no/kromat Felleskjøpet Rogaland Agder: Tlf.: 99 43 06 40. www.fkra.no Rett fôr til rett tid er god ressursutnyttelse! Ta vare på drifta Kromat kraftfôr til kylling gjør det mulig å velge fôr som tar vare på dyra, lommeboka og miljøet. Kromat er basert på norske råvarer som gir god fôrutnyttelse, god helse og god økonomi til alle hybrider. • Reduserer amoniakkbelastning i husdyrrommet • Bedrer strøkvalitet • Bedrer dyrehelsa • Bedrer fôringsøkonomien Riktig fôr til riktig tid
WEB | NFL.NO 5 TEMA | leder * FJØRFE 1| 24 * M angel på egg! Det går ikke en dag uten at vi leser om dette i aviser og på sosiale medier. De siste dagene har vi også sett det omtalt i nyheter på TV. Det er selvfølgelig ikke bra at det er for lite egg, samtidig så er det gledelig at noe av årsaken til eggmangelen er at industrien benytter norske egg i sin produksjon, isteden for å importere. Måtte det vare! Økonomien hos mange eggprodusenter er presset, og mange var skuffet over at omsetningsavgiften ikke ble satt ned mer. Mangelen på egg gir oss muligheter for å kreve bedre betalt for eggene. Det er gledelig at konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, tidligere denne måneden uttalte i Nationen at økning i pris er en mulighet for å få opp produksjonen. Dette er noe vi vil følge opp. På fjørfekjøtt ser vi generelt en økning i salget. Det er bra, og betyr at vi kan fylle opp fjørfehusene våre. Administrasjonen og styret jobber intenst med å få på plass de siste brikkene til FJØRFEDAGENE, årets begivenhet for alle oss med «fjør på hjernen». Du finner programmet, påmeldingsinformasjon og sponsoroversikt på side 10-13. Vi synes vi har fått på plass et spennende program med mange gode foredragsholdere. I årets program følger vi fjørfeproduktene våre fra fôret dyrene spiser videre til bondens gull; matvarene vi produserer og utnytting av biprodukter fra produksjonen. At fjørfe bruker mye importvare er noe som ofte blir brukt mot oss. Landbruket som helhet har som mål å øke norskandelen i fôret til alle dyreslag, samtidig som soyabruken skal fases ut. Fjørfe håndterer godt kraftfôr med høy norskandel, men det er kamp om de norske proteinråvarene. Fôrmøllene prioriter som oftest å bruke de importerte råvarene til fjørfe, og dette slår negativt ut på statistikkene for våre dyreslag. Det blir spennende å lære mer om alternative norske proteinråvarer under FJØRFEDAGENE. Underholdning er booket og jeg er sikker på at vi også i år skal få trimmet lattermusklene under festmiddagen. Dette må du få med deg - så husk og melde deg på - det må du gjøre allerede i dag! Vi gleder oss veldig til å ønske velkommen i Stavanger. Forberedelsene til årsmøtet i Norsk Fjørfelag er i gang, og innkalling finner du på side 7. Valgkomiteens innstilling finner du på side 8. Ved å delta på NFLs årsmøte 7. mars kl. 16:00 kan du være med å påvirke NFLs prioriteringer og arbeid det neste året, så meld deg på. Du finner mer informasjon på side 11. Det har vært en kald start på et nytt år for mange av oss. Sterk kulde er alltid utfordrende for miljøet i fjørfehuset, og når det bikker 30 kalde kjenner i hvert fall jeg på stresset. Noen av oss har også fått mye mer snø enn det vi har vært vant med. Nå går det heldigvis mot lysere tider, og brått er det vår og jordbruksforhandlinger igjen. Norsk Fjørfelag skal ha innspillsmøte med Norges Bondelag den 6. mars. Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, deltar også på FJØRFEDAGENE. Jeg håper at mange av dere får med dere hans innlegg og benytter anledningen til å stille spørsmål. Håper vi sees i Stavanger 7. - 8. mars til årets fjørfebegivenhet. LEDER ÅRETS FJØRFEBEGIVENHET Trude Hegle Styreleder Norsk Fjørfelag Trude Hegle
* FJØRFE 1 | 24 * 6 Nortura Samvirkekylling Rudsvegen 541 2436 Våler i Solør +47 03070 www.nortura.no Hå Rugeri AS Pollestadvegen 52 4365 Nærbø +47 51 79 39 00 www.haa-rugeri.no KenoTMcox DET NYESTE INNEN BEKJEMPELSE AV KOKSIDIER — Meget effektivt og brukervennlig — Påvist effekt også på den mest resistente formen av oocyster: Sporulerte oocyster! — Bredspektret desinfeksjonsmiddel, virker også på virus og bakterier. — Unik formel — Uten fenoler, under patentering
WEB | NFL.NO TEMA | xxxxxxxxx 7 * FJØRFE 8 | 23 * 1 4 | lagsarbeid INNKALLING ÅRSMØTE CLARION HOTEL ENERGY, STAVANGER, 7. MARS 2024 SAMMENSETNING AV ÅRSMØTET Årsmøtet består av utsendinger fra lokallagene, styret og ordfører. I tillegg kan produsenter som har betalt kontingent for inneværende år delta med full stemmerett. DAGSORDEN FOR ÅRSMØTET: 1. Opprop av stemmeberettigede medlemmer 2. Godkjenning av innkalling og saksliste 3. Årsmøtet bestemmer om årsmøtet skal være åpent eller lukket 4. Valg av to referenter 5. Valg av to stemmeberettigede medlemmer til å underskrive protokollen 6. Styreleders tale 7. Årsmelding fra styret 8. Regnskap, revisjonsberetning og orientering om budsjett 9. Prioriterte oppgaver og styrets arbeidsplan for kommende år 10. Innkomne saker 11. Valg av styreleder (1 år) 12. Valg av styremedlemmer (2 år) og vara- medlemmer (1 år) 13. Valg av nestleder blant styrets medlemmer (1 år) 14. Valg av ordfører og varaordfører (1 år) 15. Valg av ett nytt medlem til valgkomiteen (3 år) og 2 varamedlemmer (1 år) 16. Valg av 2 revisorer og 1 vararevisor (1 år) 17. Godtgjørelse til tillitsvalgte 18. Kontingent for neste år 19. Avslutning SAK 10. INNKOMNE SAKER Saker til behandling på årsmøtet skal være styret i hende senest 3 uker før årsmøtet (senest 21. februar). SAK 18. KONTINGENT FOR 2025 Styret foreslår å heve medlemskontingenten med kr. 145,- til 3.995,- i 2025. Bjørn Arne Skoglund (ordfører), Andøya, januar 2024 Det innkalles med dette til årsmøte i Norsk Fjørfelag, som avvikles under FJØRFEDAGENE 2024. Årsmøtet avholdes 7. mars kl. 16:00-18:00 på Clarion Hotel Energy. Sakspapirer sendes NFLsmedlemmer på e-post innen 21. februar. For å ha stemmerett må medlemskontingenten for 2024 være betalt. PÅMELDING TIL ÅRSMØTET Medlemmer mottok mail med påmeldingslink til FJØRFEDAGENE og årsmøte fra Vilde den 12. januar. Har du spørsmål, sendt en henvendelse til vilde@nfl.no eller post@nfl.no Fra årsmøtet i 2023 med styreleder Ingunn Dalaker Øderud, ordfører Bjørn Arne Skoglund og daglig leder Margrethe Brantsæter.
TEMA | xxxxxxxxx 8 * FJØRFE 8 | 23 * 1 | 4 lagsarbeid VALGKOMITEENS INNSTILLING ÅRSMØTET NORSK FJØRFELAG 7. MARS 2024 Styreleder 1 år Trude Hegle Kylling Østfold/Akershus Gjenvalg Nestleder 1 år Rune Aas Kylling Innlandet Gj.valg nestleder/Gj.valg 2 år Styremedlem 2 år Linn Lerøy Egg Vestland NY Styremedlem 2 år Eirik Voll Kylling Rogaland Gjenvalg Styremedlem 2 år Kenneth Hole Egg Rogaland Gjenvalg Styremedlem 1 år Thomas Kjørstad Kalkun Buskerud Ikke på valg 1. vara 1 år Odd Ingar Skei Kylling Trøndelag Gjenvalg 2. vara 1 år Marit Skuterud Egg Østfold/Akershus Gjenvalg Ordfører 1 år Bjørn Arne Skoglund Egg Nord Gjenvalg Varaordfører 1 år Marthe Maurtvedt Egg Østfold/Akershus Gjenvalg Leder 1 år Tone Steinsland Oppal/rugeri Rogaland Opprykk 2 år Håvard Dehlie Egg Innlandet Opprykk 3 år Lars Petter Bartnes Kylling Trøndelag NY 1. vara 1 år Julie Oraug Oppal Østfold/Akershus Gjenvalg 2. vara 1 år Elin Hobberstad Kylling Rogaland NY 1 år Halvor Braa Egg Trøndelag Gjenvalg 1 år Sigbjørn Rød Kylling Vestfold Gjenvalg 1 år Kay Ove Bjerkenås Kylling Trøndelag Gjenvalg Styreleder kr 90.000,- pr år Nestleder kr 30.000,- pr år kr 2.700,- Digitalt/fysisk møte over 5 timer kr 1.500,- Digitalt/fysisk møte fra 2-5 timer kr 700,- Digitalt/fysisk møte under 2 timer Leder Vegard Dammen Kylling Trøndelag Tone Steinsland Oppal/rugeri Rogaland Håvard Dehli Egg Innlandet Alle kandidater er forespurt og har sagt ja til å påta seg verv. Innstillingen er enstemmig. Vegard Dammen (leder valgkomité), Trøndelag, januar 2024. Styret: Vararepresentanter til styret: Ordfører og vara: Valgkomite: Vararepresentant til valgkomite: Revisorer: Vararevisor: Godtgjørelse til tillitsvalgte i 2024 foreslås uendret: Fraværsgodtgjørelse i 2024 foreslås uendret: Valgkomiteen har i 2023/2024 hatt følgende sammensetning:
WEB | NFL.NO 9 * FJØRFE 8 | 23 * VALGKOMITEEN I NORSK FJØRFELAG INNSTILLER TIL GJENVALG PÅ LEDERDUOEN Trude Hegle (54 år) og Rune Aas (48 år) får fornyet tillit av valgkomiteen i Norsk Fjørfelag. De er begge inne i sin første periode som leder og nestleder, men har flere års erfaring som styremedlemmer i organisasjonen. Tekst: Valgkomiteen i Norsk Fjørfelag v/ Vegard Dammen, Tone Steinsland & Håvard Dehlie. Foto: Norsk Fjørfelag Fjørfenæringen har stått i mange krevende saker de siste årene, som både har og vil medføre endringer på gårdsnivå, men også i verdikjeden ellers. Endringenes tid er definitivt ikke forbi i fjørfebransjen, og valgkomiteen har derfor vektlagt faglig kompetanse, pågangsmot og kontinuitet i sin innstilling. Trude driver gård med kylling-, melk- og storfeproduksjon i Rakkestad, hun praktiserer i tillegg som veterinær. Rune driver kyllingproduksjon, småskala grønnsaksproduksjon og gårdsutslag i Brumunddal. Han har i tillegg jobb som landbruksøkonom. Styret foreslår gjenvalg på Kenneth Hole (44) og Eirik Voll (50). Begge er fulltidsbønder i fra Rogaland. Kenneth driver gård med egg, melk og storfe på Jæren, mens Eirik driver med kylling, tomat, melk og storfe på Rennesøy i Ryfylke. Thomas Kjørstad (45), kalkunprodusent i fra Kongsberg, er ikke på valg. Kåre Vevik (57), rugeeggsprodusent i Trøndelag, har gitt beskjed til valgkomiteen at han ikke er disponibel for en ny periode. Linn Lerøy (40), eggprodusent fra Austrheim i Vestland, innstilles som nytt styremedlem. På gården nord for Bergen har de i tillegg sau. Linn har et stort engasjement for norsk landbruk og spesielt bondens rammevilkår som er viktig for å sikre fremtidig rekruttering. Lerøy er opptatt av at næringen kontinuerlig søker å videreutvikle seg, og hele tiden jobber for å finne nye løsninger som blant annet sikrer god dyre- og bondevelferd. Valgkomiteen foreslår gjenvalg på Odd Ingar Skei (55), kyllingprodusent i fra Beitstad, som 1. vara til styret, og Marit Skuterud Vennatrø (49), eggprodusent i fra Ås, som 2. vara. Innstillingen er enstemmig, og valgkomiteen har bestått av leder, Vegard Dammen, Tone Steinsland og Håvard Dehlie. Trude Hegle (54 år) og Rune Aas (48 år) får fornyet tillit av valgkomiteen i Norsk Fjørfelag. Linn Lerøy (40), eggprodusent fra Austrheim i Vestland, innstilles som nytt styremedlem. TEMA | lagsarbeid
Ønsker ditt firma å være sponsor til FJØRFEDAGENE 2024? Ta kontakt med administrasjonen i Norsk Fjørfelag v/Vilde Kampesveen vilde@nfl.no eller Karianne Fuglerud Ingerø karianne@nfl.no DIAMANTSPONSORER - UTSTILLER GULLSPONSORER - UTSTILLER SØLVSPONSORER BRONSESPONSORER Mineral-Expressen AS SPONSORER OG UTSTILLERE 2024
WEB: NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * 11 FJØRFEDAGENE 7. - 8. MARS MELD DEG PÅ FØR 8. FEBRUAR! FJØRFEDAGENE har blitt et uunnværlig møtepunkt for alle med «fjør på hjernen». Vi lover to dager med faglig og sosialt påfyll. Rabattert pris på deltakeravgiften og hotellrom frem til 8. februar - men påmeldingen stenger så fort det er fullbooket. Meld deg på i dag! Vi håper å se deg på FJØRFEDAGENE på Clarion Hotel Energy i Stavanger. SMAKEBIT FRA PROGRAMMET Vi følger i årets program fjørfeproduktene våre fra fôret dyrene spiser videre til bondens gull; matvarene vi produserer og utnytting av biprodukter fra produksjonen. På FJØRFEDAGENE vil du få speed dater med noen av fremtidens potensielle fôringredienser, som kan bidra til å øke norskandelen i fôret. Vi har invitert de som omsetter matvarene våre til å si noe om hvordan vi skal imøtekomme samfunnets forventninger om helsemessig sunne og trygge matvarer, produsert på en bærekraftig og lønnsommåte, ved hjelp av friske dyr med høy dyrevelferd, som hovedsakelig har spist fôr av norske fôringredienser. Er dette mulig? På konferansen har vi med oss den sirkulære tankegangen om at «alt henger sammen med alt», også i produksjonen vår. Det blir stadig større oppmerksomhet rundt verdiene som finnes i restråstoff og biprodukter. Vi får presentert ulike nysatsinger som utnytter restråstoffene våre. Vi håper fagprogrammet oppleves som variert og interessant og at både den faglige, men også den sosiale delen av FJØRFEDAGENE gir ny giv til oss alle. Se hele programmet på neste side 12-13. NFL SITT ÅRSMØTE Ved å delta på NFLs årsmøte 7. mars kl 16:00 kan du påvirke NFLs prioriteringer og arbeid det neste året. Årsmøtet er NFLs øverste beslutningsorgan. Har du saker du ønsker skal behandles på årsmøtet? Send inn til post@nfl.no innen 21. februar. Vi ser frem til å samle mange engasjerte medlemmer på årsmøtet! STEMNINGSFILM FJØRFEDAGENE Hold mobilkamera over QR-koden og se film fra 2023. ÅRSMØTET I NFL Årsmøtet i Norsk Fjørfelag avholdes torsdag 7. mars kl. 16:00 - 18:00. PÅMELDING - BENYTT RABATTKODE Fjørfebønder som er NFL-medlemmer får betydelig rabatt på deltakeravgiften. Du har mottat personlig rabattkode på e-post fra oss i Norsk Fjørfelag 12. januar. RABATT PÅOVERNATTING Alle deltakere får svært god rabatt på hotellrom. For å få rabattert pris må hotellrom bookes via linken du mottok i e-post fra oss 12. januar, eller via linken som ligger på nfl.no/fjorfedagene. Kommer du kvelden i forveien, får du rabatt på begge netter. MELD DEG PÅ RASKT! De siste årene har FJØRFEDAGENE blitt fullbooket. Det er førstemann til mølla. Deltakeravgiften øker med 500,- fra 4. februar, så det er lurt å være tidig ute! LØNNER SEG Å VÆRE MEDLEM NR 2 Dersom du skal ha med ektefelle, registrert samboer eller annen generasjon på driftsenheten, og personen ikke er registrert sommedlem nr. 2 i husstanden, meld hen inn sommedlem. Kostnaden for medlemskap nr. 2 er lavere enn rabatten på deltakeravgiften, så det lønner seg (for deg ikke oss)! Sendt en mail til post@nfl.no om du vil tegne medlemskap nr. 2 før du/dere melder dere på! HÅPER VI SEES Vi håper du, som oss, finner fagprogrammet for årets FJØRFEDAGENE spennende og interessant. Vi gleder oss til å se nettopp deg i Stavanger. Velkommen til FJØRFEDAGENE!
PROGRAM - torsdag 7. mars FJØRFEDAGENE & ÅRSMØTE I NORSK FJØRFELAG FJØRFEPRODUKSJON FRA FÔR TIL BORD 09:00-10:30 REGISTRERING & BRUSING MED FJØRA I STANDOMRÅDET 10:30-11:15 Velkommen v/Norsk Fjørfelag Høytidelig åpning av FJØRFEDAGENE 2024 11:15-11:45 KAKLEPAUSE I STANDOMRÅDET 11:45-12:05 Fremstidstro på bærekraftig matproduksjon basert på norske råvarer v/Cecilie Hultmann, leder bærekraft Nortura 12:10-12:30 Økt selvforsyning til 50 % - er det realistisk? v/Christian Anton Smedshaug, Agri Analyse 12:35-12:55 Fremtidens fôr - fjørfe er mer robuste enn vi tror v/Birger Svihus, professor NMBU 13:00-14:00 APETITTFÔRING I RESTAURANTEN MED PÅFØLGENDE KAKLING I STANDOMRÅDET 14.00-14:50 MER NORSKPRODUSERTE OG BÆREKRAFTIGE RÅVARER Speed-date med fremtidens fôringredienser Hvordan lage kylling av blåskjell v/Hilde Faaland Schøyen, prosjektleder Fiskå Sort soldatflue - en bærekraftig råvare v/Hans Petter Olsen, CEO i Denofa og Pronofa Norskdyrkede alger som fremtidig fôrråvare v/Mie Bjune Gjeten, Fagsjef Fôr, Norsk Kylling 14.55-15:30 Sofaprat med fôrfirmaene. Ledet av Bothild Nordsletten, redaktør i Bondevennen I panelet deltar Dag Henning Edvardsen fra Norgesfôr, Harald Hetland fra Fiskå Mølle og Gorm Sanson fra Felleskjøpet. 15:30-16:00 BRUSING MED FJØRA I STANDOMRÅDET FØR ÅRSMØTET 16:00-18:00 ÅRSMØTE NFL Mellommåltid serveres i årsmøtesalen til de som deltar 18:00 MULIGHET FOR KAKLING, SOSIAL KLUMPING OG VAGLING 19:30 APERITIF FØR MIDDAG 20:00 FESTMIDDAGMED PÅFØLGENDE TRUBADUR OG DANS Cecilie Hultmann Christian Anton Smedshaug Birger Svihus Mie Bjune Gjeten Gorm Sanson Hilde Faaland Schøyen Dag Henning Edvardsen Bothild Nordsletten Hans Petter Olsen
PROGRAM - fredag 8. mars FJØRFEDAGENE 08:30-09:00 BRUSING MED FJØRA I STANDOMRÅDET 09:00-09:45 Kostrådene enkelt forklart - med mye humor og lite moral v/Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d., forsker, forfatter og formidler 09:45-10:15 UTSJEKK & KAKLEPAUSE I STANDOMRÅDET 10:15-10:45 BONDENS GULL - EGG OG HVITT KJØTT Vil forbrukerne anse egg og hvitt kjøtt som sunn og bærekraftig mat i fremtiden? v/Dag Henning Reksnes, direktør MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt Hvordan imøtekommer vi samfunnets forventninger til god dyrevelferd i fremtiden? v/Edel-Anita Westhagen, administrerende direktør i Animalia 10:50-11:30 FJØRFEPRODUKTENES PLASS PÅ FREMTIDENS TALLERKEN Ansvar er den viktigste ingrediensen på fremtidens meny v/ Tor Inge Lien, produksjonsdirektør i Norsk Kylling Ansvarlige og bærekraftige endringer v/ Erik Nielsen, Supply chain manager i Den Stolte Hane Egg og fjørfe - midt på fatet! v/ Kjell Rakkenes, konserndirektør strategi, rammevilkår og kommunikasjon i Nortura 11:30-12:30 APETITTFÔRING I RESTAURANTEN MED PÅFØLGENDE KAKLING I STANDOMRÅDET 12:30-13:10 BONDENS GULL - BIPRODUKTER Eggehinne et spennende biomateriale -men lang vei til medisinsk anvendelse v/Ralf Schmidt, styreformann og gründer Biovotec Upcycling - utnyttelse av restråstoff og forbrukeraksept v/Mari Øvrum Gaarder, forsker NOFIMA 13:15-13:45 NORSKPRODUSERT, BÆREKRAFTIG OG LØNNSOM FJØRFEPRODUKSJON NBLs innsats for økt selvforsyning og mer norske råvarer i fjørfesektoren v/Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag Spørsmålsrunde fra salen 13:45-14:05 KAKLEPAUSE I STANDOMRÅDET 14:05-14:50 Inspirerende avrunding av FJØRFEDAGENE 14:50-15:00 SNIPP, SNAPP, SNUTE FOR FJØRFEDAGENE 2024 - VEL HJEM! Tine Sundfør Bjørn Gimming Edel-Anita Westhagen Dag Henning Reksnes Harald Hetland Ralf Schmidt Kjell Rakkenes Mari Øvrum Gaarder Erik Nielsen Tor Inge Lien
14 * FJØRFE 8 | 23 * KONTAKTMØTE MED NORSK BONDE- OG SMÅBRUKARLAG Det er mange aktuelle saker i fjørfenæringa som er relevante å diskutere med Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS). Tidlig i januar hadde derfor daglig leder og nestleder i styret til NFL kontaktmøte med sentrale personer i ledelsen til NBS. I møtet var vi innom ulike problemstillinger rundt egg, som oppfølging av konsesjonsregelverket, behov for todelt omsetningsavgift og tilpasset holdbarhetsmerking, utfordrende produksjonsøkonomi og behovet for synliggjøring av kostnader, samt prisnedskriving av korn og tollvern. Tekst: Ellen-Margrethe Hovland & Rune Aas, nestleder. VERKTØY VED OVERPRODUKSJON Sammen med Totalmarked og Norges Bondelag undertegnet NBS brevet til Landbruks- og Matdepartementet i mars i fjor, med ønske om todelt omsetningsavgift og venteliste for nyetableringer. Selv om konsumeggsituasjonen har snudd fra overproduksjon til underdekning i løpet av de siste månedene, er det fortsatt behov for bedre verktøy til å håndtere overproduksjon dersom (når) det inntreffer på nytt. Status og fremdrift var derfor et naturlig samtaletema i møtet. HOLDBARHETSMERKING AV EGG NBS og NFL er enige om at vi ønsker å opprettholde eggproduksjon som en distriktsproduksjon. EUs endring i direktivet som regulerer holdbarhetsmerking av egg kan få store konsekvenser for norsk eggproduksjon dersom Norge ikke får en tilpasningstekst. Bortfaller Norges mulighet til å fortsette dagens praksis med å merke konsumegg med 35 dagers holdbarhet, vil det være nødvendig å hente egg to ganger i uka. Med den spredte produksjonen vil transportkostnadene øke med ca. 65 MNOK i året, for en næring som allerede har krevende økonomi. Dette kan øke presset på sentralisering av produksjonen rundt pakkeriene. PRISNEDSKRIVING Et tema NBS og NFL har noe ulik oppfatning av, er prisnedskriving av korn. NBS foreslår at prisnedskrivingen skal reduseres for alle dyreslag. De ønsker at midlene i stedet skal kanaliseres til stor- og småfe, for å avhjelpe en krevende økonomisk situasjon i disse dyreartene. De mener at fjørfe i stedet skal ta ut økt oppgjørspris i markedet. Samtidig er de tydelige på at da må tollvernet for fjørfeprodukter styrkes. Det er nyttig med slike kontaktmøter og det er langt flere fjørfetemaer vi har behov for å diskutere. De to organisasjonene er derfor enige om at vi ønsker å fortsette dialogen fremover. Ellen-Margrethe Hovland MEDLEMSKAP NR. 2 - NORSK FJØRFELAG Kun fjørfeprodusenter kan være medlemmer av NFL. Ektefelle, registrert samboer eller annen generasjon på driftsenheten kan tegne medlemskap nr. 2 til 1/5 av ordinær medlemskontingent (kr. 770,- i 2024). Medlem nr. 2 er fullverdig medlemmed stemmerett på årsmøtet og er også berettiget rabatt på FJØRFEDAGENE. Send en mail til post@nfl.no om en på din driftsenhet ønsker å være medlem nr. 2. Rune Aas TEMA | lagsarbeid
WEB | NFL.NO TEMA | xxxxxxxxx 15 * FJØRFE 8 | 23 * 1 4 | lagsarbeid ÅRSMØTE OG FAGSAMLING I ROGALAND FJØRFELAG TRADISJONEN TRO Den 1. desember 2023 var det duket for Rogaland Fjørfelag sitt årlige årsmøte og fagsamling, som ble arrangert på Hotell Jæren på Bryne. Dette er en tradisjon Rogaland Fjørfelag har hatt i flere år, og vi syns det er stor stas at rundt 80 fjørfeprodusenter fra hele fylket tar turen til Bryne for sosialt samvær og faglig oppdatering. Tekst: Vilde Elise Kampesveen. Foto: Ellen-Margrethe Hovland. SPENNENDE PROGRAM Programmet startet med årsmøte og her ble det valgt ny lokallagsleder i Rogaland. Anne-Synnøve Eiane tar over stafettpinnen som lokallagsleder egg etter Kenneth Hole. Vi takker Kenneth så mye for innsatsen som lokallagsleder for eggprodusentene i Rogaland. Rogaland er det eneste fylket som har to lokallagsledere, og Anne-Synnøve skal nå lede lokallaget sammen med lokallagsleder kylling, Kai Petter Flesjå. Etter årsmøtet var det duket for lunsj, før Guro Vasdal fra Helsetjenesten for fjørfe i Animalia hadde innlegg om velferdstiltak i næringa. Hun fortalte om flere spennende prosjekter de har pågående, hva produsentene selv kan gjøre som velferdstiltak og pågående forskning på fjørfehelse i Norge. Ellen-Margrethe og Vilde fra administrasjonen i Norsk Fjørfelag holdt innlegg om vårt arbeid i NFL, hvilke saker som har vært jobbet med i 2023 og hvilke saker som er pågående, som for eksempel jordbruksforhandlingene 2024, EUs industriutslippsregelverk, dyrevelferdsmeldingen, markedsregulering egg og takseringsregler. Nils Steinsland holdt innlegg om Steinsland & Co sin satsning på kjønnssortering av egg, hvordan denne teknologien fungerer og hvilke planer Steinsland & Co har for fremtiden. Jæren Sparebank var hovedsponsor for arrangementet og Kjell Hodne holdt et innlegg om hvilke tjenester Jæren Sparebank tilbyr, samt hvor viktig det er å støtte opp om lokale arrangement. Tusen takk til Jæren Sparebank! Den lokale trubaduren Leif Arild Steen avrundet fagprogrammet med et inspirasjonsforedrag som bidro til mye latter i salen. GOD STEMNING OG KJEKKE DRØS Til julebordet kom det enda flere deltagere og vi nøt god julemat, noe godt i glasset og mye fliring i salen da Leif Arild Steen sto for underholdningen under middagen. Dagen etter var alle enige om at det er mye kjekke folk i Rogaland Fjørfelag, og vi gleder oss allerede til neste år! Vilde Elise Kampesveen Anne-Synnøve Eiane tar over stafettpinnen som lokallagsleder egg etter Kenneth Hole. Kai Petter Flesjå tok gjenvalg som lokallagsleder kylling. Mange møtte opp på årsmøte i Rogaland Fjørfelag.
TEMA | reportasjer 16 * FJØRFE 1 | 24 * ANNE-SYNNØVE EIANE NYVALGT LOKALLAGSLEDER I ROGALAND I havgapet mellom Preikestolen og Stavanger er det en liten øy på kun 3 km2 som heter Idsal. Til tross for at Idsal er en liten plass er det mye aktivitet, og her bor den nye lokallagsleder egg i Rogaland Fjørfelag, Anne-Synnøve Eiane. Tekst: Vilde Elise Kampesveen. Foto: Privat. FORSKJELLIGE BAKGRUNNER Anne-Synnøve er opprinnelig fra et boligfelt i Brusand i Hå kommune, men flyttet til Idsal i 2020 sammen med mannen Tor-Erlend og deres to barn, Caroline på 6 år og Erlend på 4 år. Mannen hennes, Tor-Erlend Eiane er fra Idsal og sammen tok de over hjemgården i 2021. På gården ble det bygd hønehus til eggproduksjon i 2002 av foreldrene til Tor-Erlend. På denne tiden ble hønehuset bygd med bur, og dette ble senere bygd om til miljøbur i 2008. I 2018 måtte det tas et valg om å bygge om til aviar eller legge ned eggproduksjonen på gården. Valget falt på å satse og dette er de svært glade for i dag. Hønene kommer fra Steinsland & Co, og er hvite Lohmann høner. 12. januar ble det levert nye unghøner, og de er svært spente på det nye innsettet og om de klarer å holde de gode resultatene oppe. ALLSIDIG DRIFT Det er også melkeproduksjon og ammekyr på gården. Kyrne er i hovedsak Tor-Erlend sitt ansvar, og det ble bygd nytt melkekufjøs i 2011 med melkerobot. I 2023 be det også kjøpt inn ammekyr som snart skal kalve, og dette er de veldig spente på. Før de ble Sted: Idsel, Rogaland Vilde Elise Kampesveen Idsal, Rogaland: • Anne-Synnøve Eiane • Lokallagsleder egg, Rogaland Fjørfelag • Eggproduksjon i aviar • Lohmann unghøner fra Steinsland & Co • Fôr fra Felleskjøpet • Melkeproduksjon og ammekyr på gården Hønsehuset på gården. Oversiktsbilde over gården.
17 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | reportasjer heltidsbønder jobbet Tor-Erlend som servicetekniker i DeLaval og Anne-Synnøve jobbet på Felleskjøpet og som barne- og ungdomsarbeider. Begge sine erfaringer kommer svært godt med i den daglige drifta i dag, og Anne-Synnøve skryter av mannen som kan fikse alt! Det ble investert i solcelleanlegg på gården i 2022 og de har solceller på taket til kufjøset og hønehuset. De er ikke helt selvforsynt med strøm, men når sola skinner på Idsal så produseres det mye strøm og dette er en investering de er svært fornøyd med. For å forberede seg på hverdagen som heltidsbonde gikk Anne-Synnøve 3 år på vinterlandbruksskolen på Øksnevad for å bli agronom, og hun sier selv at læringskurven har vært bratt. Det beste med å være heltidsbonde er fjørfemiljøet, forteller hun. Det er «møje kjekke folk» i fjørfemiljøet i Norge, og hjelpen er aldri langt unna når man lurer på noe. SPENT PÅ VERVET Anne-Synnøve ble valgt inn som ny leder på Rogaland Fjørfelag sitt årsmøte i desember, og tok over stafettpinnen etter Kenneth Hole. Hun sier selv hun er et ja-menneske, og ble først litt satt ut når hun først fikk tilbud om vervet fordi hun fremdeles er fersk eggprodusent. Etter litt mer informasjon om vervet sa hun ja, uten å helt vite hva hun gikk til. Hun trekker frem det gode styret som er i Rogaland Fjørfelag, og at hun nå gleder seg til å ta fatt på vervet og jobbe for alle eggprodusenter i Rogaland! Helt ferske høner på plass den 12. januar. Ammekyrne er skotsk høylandsfe. Anne-Synnøve trives godt i hønehuset. Caroline på 6 år og Erlend på 4 år syns det er veldig stor stas å være med i gårdsdriften.
* FJØRFE 1 | 24 * 18 Tel. +4746697672 | www.mineralexpressen.no LEARN MORE LEARN MORE Viktige verktøy for optimal biosikkerhet Mineral-Expressen AS Nr.1-programmet for å sikre den beste gårdshygienen PT02, PT03, PT04, PT05 Velprøvde og effektive ernæringsmessige løsninger og innovasjoner for bærekraftig og moderne husdyrhold Administrer gården din gjennom drikkevann
19 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | næringsnytt Karoline Berg VIL DU HA EN SUNN START PÅ ÅRET? SPIS EGG OG HVITT KJØTT Ved inngangen til et nytt år er det mange som ønsker en sunnere livsstil. Egg og hvitt kjøtt er kjent for sitt høye innhold av kvalitetsproteiner, vitaminer og mineraler og passer ypperlig i et balansert og magert kosthold. Tekst: Karoline Berg. Foto: MatPrat. Profilbilder: Mikkel Moxness. – I Norge er vi heldige som har et bredt utvalg av kjøttprodukter, inkludert hvitt kjøtt som kylling og kalkun og god produksjon av egg. Både egg og kylling er en viktig del av det norske kostholdet, og med god grunn, forteller Trine Thorkildsen, fagsjef ernæring, bærekraft og dyrevelferd. Både egg og hvitt kjøtt inneholder høykvalitetsproteiner. Hvitt kjøtt er kilde til flere av B-vitaminene, og det vi finner av fett her har en gunstig fettsyresammensetning. Egg er en god kilde til vitamin D, E, B12 og folat og mineralet selen. Dette gjør både hvitt kjøtt og egg til ideelle matvarer for et balansert kosthold, forteller Thorkildsen. KOLESTEROL I EGG - EN OPPKLARING Du har kanskje hørt at du ikke bør spise for mye egg på grunn av kolesterolinnholdet i eggeplommen. Imidlertid viser forskning at kolesterol i mat har liten eller ingen påvirkning på kolesterolnivået i blodet hos de fleste. Kroppen produserer kolesterol selv, og reguleringen er nøye tilpasset. Når vi får i oss mye kolesterol gjennom mat, reduseres kroppens egen produksjon tilsvarende hos de fleste av oss. – For den generelle befolkningen er det ingen konkret grense for hvor mange egg man kan spise. Dette varierer – Både egg og kylling er en viktig del av det norske kostholdet, og med god grunn. Trine Thorkildsen, fagsjef ernæring, bærekraft og dyrevelferd.
TEMA | næringsnytt 20 * FJØRFE 1 | 24 fra person til person, og avhenger også av hvordan resten av kostholdet ser ut sier Thorkildsen. Personer med visse medisinske tilstander, som arvelig høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), anbefales imidlertid å begrense inntaket av kolesterolrike matvarer. VIKTIG KILDE TIL NÆRINGSSTOFFER Egg og hvitt kjøtt er som nevnt gode kilder til vitaminer som er essensielle for mange kroppsfunksjoner. For eksempel er vitamin E viktig for cellebeskyttelse, mens vitamin D er nødvendig for god beinhelse. B-vitaminene niacin (B3) og pyridoksin (B6) er nødvendige for at immunforsvaret skal fungere normalt, mens B12 kan bidra til at man føler seg mindre trøtt og slapp. – Proteiner er bygd opp av aminosyrer. En del av disse kan kroppen lage selv, mens andre må man få tilført gjennom kosten. Egg og hvitt kjøtt har et godt innhold av disse livsnødvendige aminosyrene, forklarer Thorkildsen. I egget finner vi i tillegg antioksidantene lutein og zeaxanthin, samt kolin. Kolin har lenge vært et oversett næringsstoff, men har nå endelig fått angivelse for hvor mye vi bør få i oss av dette vitaminet. Vitaminet er nødvendig for kognitiv utvikling og normal leverfunksjon. Egg og hvitt kjøtt har med andre ord mange ernæringsmessige fordeler, men det betyr naturligvis ikke at ikke resten av kostholdet ikke også er viktig. Et ensidig fokus på kun én type mat gir et ubalansert kosthold. Som med alle matvarer, er nøkkelen variasjon og balanse, sier Thorkildsen. PROTEINER TIL AKTIVE MENNESKER. I tillegg er det viktig å være bevisst på tilberedningen og valget av kjøtt- og eggprodukter. Velg magre varianter og unngå for mye bearbeidet kjøtt som inneholder mye salt og mettet fett. Hvitt kjøtt og egg er fantastiske råvarer som kan hjelpe folk å starte det nye året på en sunn måte. I disse råvarene finner du en rekke næringsstoffer som er viktige for kroppen, og som enkelt kan inkluderes i et variert og balansert kosthold, avslutter Thorkildsen. 45g proteiner Kilde til Vitamin B1 Vitamin B3 Vitamin B6 Kalsium Selen Fosfor kyllingfilet, 150g Merverdien ser du etter uke 50 Dekalb e ei robust å utholden høn med god forutnyttels og god fjørdrakt utover i produksjonsperioden. Vi ønske nye kunda velkommen! Ta kontakt for en hønprat: Stig Gøran Brenne 950 53 593 Erling Brenne 905 23 011 trondelagkyllingoppdrett@gmail.com Trøndelag kyllingoppdrett distribuerer Dekalb White og ISA Brun. Disse hønserasene er av høy kvalitet og tilpasset framtidens eggproduksjon i alle typer driftssystemer. Det sikrer beste lønnsomhet for våre kunder. www.dekalb.no
21 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | næringsnytt VIETNAMESISK KYLLINGSALAT En frisk, fargerik og nydelig kyllingsalat inspirert av det vietnamesiske kjøkkenet. Rydd plass på bordet for denne herlige salaten med spennende smaker, crunchy grønnsaker og nøtter! Oppskrift & foto: MatPrat INGREDIENSER, 4 PORSJONER • 0,5 stk. kinakål • 0,5 stk. rødløk • 1 stk. gulrot • 0,5 stk. agurk • 1 stk. rød paprika • 1 stk. rød chili • 2 dl hakket frisk mynte • 2 dl hakket frisk koriandere Kylling og peanøtter: • ca. 250 g ferdig stekt kyllingfilet • 1 dl usaltede peanøtter Dressing: • 0,5 dl fiskesaus (asiatisk) • 2 ss sort riseddik (chinkiang) • 1 ss sukker • 0,5 dl nøytral olje • saft av 1 stk. lime • 2 båter hvitløk • 0,5 stk. rød chili Slik gjør du: 1. Kutt kinakål, rødløk og gulrot fint. Del agurk i to på langs, skrap ut den myke kjernen og kutt i tynne skiver. Del paprika og chili på langs, fjern frøene og kutt i tynne strimler. 2. Fjern de groveste stilkene på mynte og koriander. Legg til side et par stilker til pynt. Grovhakk resten. 3. Bruk fingrene og del kyllingkjøttet i strimler. Grovhakk peanøttene. 4. Bland sammen fiskesaus, riseddik, sukker, olje og limesaft. Finhakk hvitløk og chili og ha det i dressingen. Smak til med litt salt og pepper. 5. Bland sammen kinakål, rødløk, gulrot, agurk, chili og hakkede urter og hell over halvparten av dressingen. Legg salaten på et fat og anrett kyllingkjøttet på toppen. Dryss over hakkede peanøtter. Server resten av dressingen i en skål ved siden av. Tid: 20 - 40 minutter Vanskelighetsgrad: Enkel
22 * FJØRFE 1 | 24 TEMA | næringsnytt Navn og bosted? – Jeg heter Marlene Furnes Bagley, og jeg bor i Oslo. Hvilke tilknytning har du hatt til fjørfebransjen og hva gjør du i dag? – Jeg har jobbet for Norsk Fjørfelag, Animalia, Kjøtt- og fjørfebransjen Landsforbund og Den Stolte Hane. – I dag jobber jeg som kvalitets- og HMS-sjef i Elis Norge. Hvor lenge har du vært en del av fjørfenæringa? – Jeg jobbet i fjørfenæringa i 22 år, i fra 1997 til 2019. Hva er det mest utfordrende du har opplevd i årene du var i bransjen? – En krevende sak for bransjen var påvisningen av antibiotikaresistente bakterier i kyllingprodukter, det var vel i 2014 om jeg husker rett. Dette var en sak som ble slått opp med krigstyper og varseltrekant i mediene, deriblant Nationen. Mange satte nok kaffen i halsen da de så forskeren som var avbildet i vernedrakt med budskap om at kylling var helsefarlig og burde risiko-merkes. En skikkelig mediastorm, som påvirket kjøpelysten hos forbrukerne, og der næringa overhodet ikke satt i førersetet i begynnelsen. Det til tross for at Norge allerede lå i toppen (eller rettere sagt i bunnen) i Europa hva gjaldt bruk av antibiotika til husdyr. Men næringa kom etter hvert på banen, og en handlingsplan for utfasing av koksidiostatika kom på plass. Det viste seg jo å være både mulig og vellykket, ikke minst takket være dyktige fjørfeprodusenter og fremskritt innen fôrutvikling. Hva er det mest positive som skjedde i bransjen i de årene du var en del av den? – Jeg husker særlig godt omleggingen innen eggproduksjonen fra tradisjonelle bur til andre driftsformer. Dette var jo pålagt bransjen gjennom EU-direktiv og norsk forskrift, og det var stor motstand i starten. Men etterhvert som kunnskap og erfaringer kom til, skjedde en stor holdningsendring, og etterhvert var refrenget mer ”dette skal vi få til”. En svært endringsdyktig bransje vil jeg si. Men frittgående er fortsatt en kunnskapskrevende produksjon, det kreves innsats for å lykkes - blant annet med å minimere golvegg og beholde god nok fjørdrakt gjennom hele innsettet. Hva er din beste opplevelse fra tiden du har var i bransjen? – Opplevelsen av å tilhøre en stor og inkluderende MARLENE FURNES BAGLEY MED FJØR PÅ HJERNEN I “Med fjør på hjernen” tar vi en prat med personer som har, eller har hatt, en rolle i fjørfenæringen. Denne gang har vi utfordret Marlene Furnes Bagley. Hun har jobbet for ulike aktører i de 22 årene hun var en del av norsk fjørfenæring. Hun var også redaktør for “Fjørfeboka” både 1. og 2. utgave. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø. Foto: stock.adobe.com & Karianne Fuglerud Ingerø. –Min lille kjepphest er at bonden må tjene nok til at hen kan bruke nok tid blant dyra, og ikke alle andre steder. Marlene Furnes Bagley, 22 års fartstid i norsk fjørfenæring. Forslag til person? I spalten ”Med fjør på hjernen” vil du fremover møte produsenter eller ansatte, nåværende eller tidligere med relasjon til fjørfenæringen. Har du tips om en person vi bør interjue? Send navn til post@nfl.no Karianne Fuglerud Ingerø
23 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | næringsnytt norsk fjørfefamilie, med fine folk og gode relasjoner på tvers av konkurranseforhold og andre skillelinjer. For ikke å snakke om den nordiske fjørfefamilien, der den årlige nordiske fjørfekonferansen alltid var et høydepunkt. To ganger hadde jeg også gleden av være del av arrangør-teamet da vi i Norge var vertskap for internasjonale konferanser, først European Symposium of Poultry Nutrition på Lillehammer i 2003, senere den enda større European Poultry Conference i Stavanger i 2014. Jeg er i overkant sosial, så jeg satte alltid stor pris på de ulike fagmøtene og samlingene, der man fikk påfyll av både kunnskap, inspirasjon, latter, mat og drikke. Og så savner jeg de mange kaffekoppene og gode fagsamtalene i forbindelse med produsentbesøk. Hvilke tanker har du om framtida til fjørfenæringa? – Jeg tenker næringa er godt rustet, både ifht dyrehelse, dyrevelferd, og med kompetente produsenter som vil det beste for dyra sine. Samtidig kommer vi aldri i mål, vi må aldri slutte å forbedre oss. Men det forutsetter samtidig at økonomien til bonden er god nok, at hen sitter igjen med sin velfortjente del av kaka etter at de andre leddene i kjeden har forsynt seg. Hva mener du er fjørfenæringa sine største fortrinn (f.eks. dyrevelferd, bærekraft, økonomi, marked)? – Jeg tenker at den største fordelen vi har sammenlignet med mange andre land er relativt små besetninger, strengt dyrevelferdsregelverk og god fjørfehelse. I tillegg svært kompetente og engasjerte fjørfebønder. Dette med kompetanse har jeg fått lov å være en bidragsyter til, både som redaktør av Fjørfeboka og som foredragsholder på Fjørfeskole/Kompetanseskole. Når ble du sist skikkelig glad over noe som skjedde i fjørfebransjen? – Når jeg leste om kjønnssortering av rugeegg hos Steinsland & Co. Det viser at ny teknologi har stort potensiale til å løse etiske og omdømmemessige utfordringer. Hvem i fjørfebransjen vil du framsnakke, og hvorfor? – Bonden selvfølgelig! Ofte et ensomt yrke, der man bærer ansvaret både for familiens økonomi og for dyras ve og vel på sine skuldre, mens man stadig tilpasser seg nye krav og mindre marginer. Det sies at tid er penger, men penger er også tid! Min lille kjepphest er at bonden må tjene nok til at hen kan bruke nok tid blant dyra, og ikke alle andre steder. Jeg mener det er helt avgjørende for dyrevelferden at man er tilstrekkelig tilstede i fjørfehuset, og med aktiv bruk av sitt ”djuröga” som svenskene sier, raskt fanger opp og tolker signaler både fra enkeltdyret og flokken, slik at nødvendige tiltak kan settes inn. Hva anser du som noe av det viktigste arbeidet NFL gjør? – Sette fjørfebonden og fjørfeproduksjonen på dagsordenen! Fjørfe er på et vis stebarnet i norsk landbruk, det er liksom bare de firbeinte dyra som gjelder og teller. Historisk var fjørfehold lavt ansett, det var de gamle og barna som fikk stelle med sånt. Jeg synes fremdeles ikke fjørfenæringa nyter den anseelsen den fortjener i dag - som en særdeles fremoverlent bransje med effektiv produksjon av sunne og næringsrike produkter, attpåtil med lave klimagassutslipp. Litt av et Kinder-egg den næringa der, altså! Hvor mange egg du spiser i uka? – Kanskje bare 2, og det er faktisk skammelig lite. Jeg aner konturene av et nyttårsforsett her altså... Hvor ofte spiser du fjørfekjøtt i uken? – 1-2 ganger. Hva er din favoritt matrett hvis du skal servere/spise fjørfeprodukter (egg, kalkun, kylling, and)? – Jeg er en flittig bruker av MatPrat - der kryr det jo av gode oppskrifter - nam! Men favoritten for tiden er faktisk en selvkomponert rett: Kylling stekt i tagine (marokkansk kokekar), med soltørka tomat, spinat, chili, løk og fetaost. Egg spiser jeg mest som omelett, eller som speilegg & bacon til frokost i helgene. – Til slutt vil jeg hilse til alle gamle kjente, og ønske hele fjørfenæringa alt godt for 2024! I HØNSEHUS: Mange produsenter husker nok Marlene Furnes Bagley på rådgivningsbesøk i sitt hønsehuset.
* FJØRFE 1 | 24 * 24 Telefon 02634 fjossystemer.no Vi besøker kyllingprodusent Ola Venn i Skaun kommune som har rasjonalisert strømforbruket på gården med Earny varmeveksler fra Big Dutchman og Fröling T4e flisfyringsanlegg. Hør Ola sin erfaring og se hvordan anleggene virker. Scan QR-koden og se filmen. Du finner den også på vår nettside og YouTube-kanal. Ola har rasjonalisert strømforbruket Scan QR-koden og snurr film! Fjøs fra A til Å
25 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | næringsnytt NORTURA SINE FORPLIKTINGAR LIKEBEHANDLE EGGPRODUSENTAR OGOPPALARAR Nortura sitt oppkjøp av Steinsland&Co i februar 2022 vart godkjent med avhjelpande tiltak. Det vil seie at Nortura er pålagde ei rekke forpliktingar som skal vareta konkurransen i eggmarknaden. Konkurransetilsynet minner her alle eggprodusentar og oppalarar av verpehøns om å setje seg inn i vedtaket og dei avhjelpande tiltaka Nortura har påtatt seg. Tekst: Erlend Smedsdal, seniorrådgiver Konkurransetilsynet. Foto: Kjell Jostein Sunnevåg I byrjinga av februar 2022 vart det kjent at Nortura hadde kjøpt 2/3 av aksjane i den familieeigde rugeribedrifta Steinsland. Nortura er Noregs klart største distributør av egg, der selskapet står for hovudleveransane til både Norgesgruppen og Rema, og samtidig er ein stor aktør for sal til storhushaldning og industri. Kjøpet av Steinsland medførte at Nortura også ville bli den største aktøren på avlsleddet for verpehøner. I varsel om at inngrep kunne bli aktuelt 9. mars 2022 var Konkurransetilsynet særleg opptatt av at oppalarar og eggprodusentar kunne vere trygge på å velje Steinsland og Nortura sine konkurrentar, utan å vere bekymra for dårlegare vilkår frå Steinsland/Nortura. Partane føreslo derfor avhjelpande tiltak både på avlsleddet og i eggpakkerileddet. Avhjelpande tiltak er vilkår Konkurransetilsynet kan setje som føresetnad for å godkjenne eit oppkjøp. På avlsleddet er Steinsland og A&A Salte dei einaste aktørane, der dei sel kvar sin hønserase. For å sikre konkurransen på avlsleddet forplikta Nortura seg til ikkje å favorisere eggprodusentar basert på kva hønserase eller oppalar eggprodusenten har brukt. Frå vilkåra i vedtaket kjem det fram at ”Nortura skal særlig avstå fra å tilby sine konsumeggprodusenter tillegg, bonuser, lån, kreditt, stille økonomiske garantier eller andre ordninger på en slik måte at dette direkte eller indirekte gir produsentene insentiver til å foretrekke verpehøns av en bestemt hybrid/rase eller fra en bestemt oppaler/verdikjede, med mindre dette er saklig begrunnet”. På eggpakkerileddet er Nortura marknadsregulator og den klart største aktøren. Den Stolte Hane er hovudkonkurrenten, men der det også er ei rekkje mindre konkurrentar. For å sikre konkurransen på eggpakkerileddet forplikta Steinsland/Nortura seg til å ikkje favorisere kjøparar av høns som skal levere til Nortura, framfor kjøparar som skulle levere til andre eggpakkeri. Tiltaket beskriv at ”Nortura SA, herunder Steinsland & Co AS, forplikter seg til å selge daggamle verpehøns/unghøner på ikke-diskriminerende vilkår. Dette innebærer at enhver kjøper skal tilbys høns av likeverdig kvalitet og på likeverdige betingelser; herunder men ikke begrenset til priser, kredittbetingelser, rabatter, eventuelle andre volumavhengige vilkår eller tilsvarende. Eventuelle – For å sikre konkurransen på avlsleddet forplikta Nortura seg til ikkje å favorisere eggprodusentar basert på kva hønserase eller oppalar eggprodusenten har brukt. Erlend Smedsdal, seniorrådgiver Konkurransetilsynet. forskjeller i kvalitet og/eller betingelser skal være saklig begrunnet.” Også for leveransevolum og ved avkorting følgjer det av vilkåra at dette skal skje på like vilkår. I sum skal forpliktingane sikre at eggprodusentar eller oppalarar oppnår like gode vilkår frå Steinsland/Nortura sjølv om dei vel å kjøpe verpehøns frå A/A Salte eller levere egg til andre eggpakkeri enn Nortura. Konkurransetilsynet minner om at forpliktingane på Nortura gjeld for 10 år frå juni 2022. Konkurransetilsynet oppfordrar eggprodusentar og oppalarar av verpehøns å setje seg inn i vedtaket og dei avhjelpande tiltaka Nortura har påtatt seg. Link til offentleg versjon av vedtaket ligg på Konkurransetilsynet si heimeside. Dersom du har spørsmål til tiltaka, eller opplever at vilkåra er brotne, kan du ta kontakt med forvaltar i saken, DLA Piper ved Kjetil Johannesen, eller med Konkurransetilsynet. Konkurransen i eggmarknaden er skjør, og det er viktig å sikre denne konkurransen, til det beste for eggprodusent og forbrukar.
* FJØRFE 1 | 24 * 26 Ta kontakt for informasjon og tilbud! Tlf.: 69 88 12 48 Mob.: 994 98 379 E-post: julie@oraug.no Skjoldenveien 190, 1815Askim AS Ta kontakt for informasjon og tilbud! Per André Dyste Telefon: 928 89 648 perandre@okyllingoppdrett.no Andreas Salte Telefon: 959 49 998 andreas.salte@kleppnett.no Økologiske Dekalb unghøner Merverdien ser du etter uke 50 • god fjærdrakt • høy produksjon • god fôrutnyttelse
WEB | NFL.NO 27 * FJØRFE 1 | 24 TEMA | fôr og fôring BÆREKRAFTIG FÔR NORSK SOYASAMMENSURIUM Global matproduksjon er nødt til å øke kraftig innen 2050, og nye fôrråvarer vil derfor spille en viktig rolle. I Norge kan det likevel være mest bærekraftig å beholde soya i hovedrollen. Tekst: Vegard Haugen, pressekontakt Denofa. Foto: Denofa. Soya er i dag det foretrukne valget i kraftfôr, grunnet høyt proteininnhold og gunstig pris. Denofa er Norges eneste importør av hele soyabønner, hvorav rundt 6080% av volumet som importeres blir dyrket i Brasil. – Som fôrråvare er det ingenting som kan måle seg med brasiliansk soya. Disse bønnene har blitt dyrket under optimale forhold og har et proteininnhold på rundt 47 prosent, forteller Hege Rivedal Ødegaard, Quality, Development & Sustainability Director i Denofa. Foruten soyamel til kraftfôr, produserer Denofa soyaolje og lecitin til humant konsum av de samme bønnene. GMO-FRI OG AVSKOGINGSFRI Soyaproduksjon i Brasil er dessverre fortsatt forbundet med en risiko for avskoging av regnskogen. Samtidig har etterspørselen etter bærekraftig produsert soya tradisjonelt sett vært lav, og få importører har hatt kontroll på sine verdikjeder. Dette bør snart endre seg i EU-land, når den nye EU Deforestation Regulation (EUDR) trer i kraft mot slutten av året, med langt strengere minstekrav enn i dag. Norge er derimot ett av tre land i Europa som allerede kan vise til 100 % avskogingsfri soyakonsum, ifølge IDH European Soy Monitor. Vegard Haugen Den norsk-importerte soyaen er garantert avskogingsfri og bærekraftsertifisert etter strenge standarder. – Etterspørselen etter avskogingsfri soya er langt høyere i Norge enn i andre europeiske land. Hege Rivedal Ødegaard, Quality, Development & Sustainability Director i Denofa. Denofa er i praksis ansvarlig for import av all soya som ikke finnes i ferdigvarer eller som går direkte til fiskefôr. Bruker du norskprodusert kraftfôr av soya, inkluderer
28 * FJØRFE 1 | 24 * TEMA | fôr og fôring dette brasiliansk soya som er garantert avskogingsfri og ellers bærekraftsertifisert etter blant annet ProTerra og RTRS. – De siste 15-20 årene har vi lykkes med å etablere en etterspørsel etter bærekraftig soya i Norge. Det er først nå vi ser at andre land begynner å stille samme type krav som oss. I tillegg til gode sertifiseringsordninger, er det viktig med et eget sporbarhetssystem som gir oss full oversikt over egen verdikjede, sier Ødegaard. Bakgrunnen for sporbarhetssystemet til Denofa var kravet om å dokumentere at bønnene ikke var genmodifiserte (non-GMO), ettersom det ikke er tillatt å omsette slike råvarer i Norge. Dataen som samles inn i dag er derimot like viktig med tanke på å sikre god produktkvalitet samt garantere at vår soya ikke bidrar til avskoging. ÅPENHET OG DIREKTE KONTAKT I februar 2023 inviterte vi alle våre kunder, samarbeidspartnere samt relevante ideelle organisasjoner i Norge og Sverige til å være med til Brasil (for egen regning). De 23 deltakerne fikk anledning til å besøke gårdene som produserer soyaen, snakke med ledelsen i Denofas eierselskap og leverandør AMAGGI og møte lokale ideelle organisasjoner. Blant deltakerne på Denofas «Field Trip» var WWF og Etisk Handel, men også Svensk Fågel, Norsk Kylling, Nortura, Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland og Agder, Lantmännen - og Strand Unikorn: – Man får et annet perspektiv av å se hvordan soyaproduksjonen foregår med egne øyne. Hvor enormt stort det er, men også hvor teknologisk selve driften er. På mange måter ligger de veldig langt framme, for eksempel med presisjonssprøyting, bruk av biologiske plantevernmidler og teknikker for å øke karbonbinding og bedre jordhelse, forteller CEO Trude Ulven i Strand Unikorn. – Ikke minst gjorde det inntrykk å møte alle menneskene. På gården vi besøkte bodde det hele 3 000 mennesker - som en landsby! Men, de som jobbet der virket så dedikert og så stolte av den jobben de gjorde, og det tror jeg de har god grunn til. Vi fikk et veldig godt inntrykk av hvordan de produserte soya på AMAGGIs gårder, sier Ulven videre. DENOFA-SOYA: 0,51 C02e Den norske skepsisen mot å bruke soya har i enkelte tilfeller vist seg å skyldes feil CO2e-verdier i internasjonale databaser. Norge er et lite land, og derfor brukes gjerne gjennomsnittstall som ikke er representativt for volumene som faktisk importeres. I disse tallene ligger det dessuten en antakelse om at all soyaproduksjon bidrar til avskoging, såkalt Land Use Change (LUC). – Vi jobber med blant annet Norsus og GFLI nå for å På anlegget i Fredrikstad produserer Denofa soyamel til kraftfôr i tillegg til soyaolje og lecitin. –Man får et annet perspektiv av å se hvordan soyaproduksjonen foregår med egne øyne. Hvor enormt stort det er, men også hvor teknologisk selve driften er. Trude Ulven, CEO i Strand Unikorn
nfl.noRkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy