FJØRFE nr. 4 - 2020

* FJØRFE 4 | 20 * 31 WEB | NFL.NO TEMA | reportasjer Tørresvik Gård • På Tørresvik Gård har det vært eggproduksjon siden 1958. Stein Vegar Thuv er 4. generasjon “eggleder”, overtok driften i 1998 og bygde ut til 5 000 høner. • I 2011 ble det utbygd til 7 100 høner og i 2019 bygdes helt nytt hønsehus med verandaer til 7 500 høner. • Innredningstype er Big Dutchman, 2 rekker Natura Step og 2 rekker Natura Colony. Fjøssystemer Bygg har levert huset som er av stålbuer med sandwichelementer. • Trøndelag Kyllingoppdrett AS er leverandør av Dekalb høner som Stein Vidar uttaler har godt gemytt, jevn egg- vekt og lav dødelighet. • De benytter spesialutviklet fôr med mer mais og paprika for gulere plomme. Fôret er fra Fiskå Mølle AS som blir levert av Ålstadøya Fôrsentral i Steigen. • Hos hønene er det ingen tilleggsvarme, kun fra dyrene selv. Det er elektrisk varme i plukkerom, toalett og pauserom og han har lagt opp kurs til varmepumpe. • På gården har de også litt gressproduksjon og skog. • Stein Vegar er heltidsbonde og uttaler at “som bønder flest arbeider han over 100 %”. Selger alle egg selv Stein Vegar forteller at han har satset på frittgående høns ute. Ønsket er at hønene skal komme seg ut, få kjenne sola og få frisk luft. – Vinterhagen blir tatt i bruk så snart vi får vår, det er fort- satt snø både på bakken og i lufta. Jeg vil se om dyra trek- ker inn fra vinterhagen før jeg begynner å slippe dem helt ut i det fri. Veranda og utegang er tenkt i sommerhalvåret, dvs fra slutten av april til slutten av september. Jeg må se an været her oppe. Er det uvær holder vi dem inne. – Jeg erfarer at det er mer jobb med aviar, men koseligere å gå i fjøsen og mer kontakt med dyra. Det er rundt 20-30 egg på gulvet og ca 90-100 egg på nettingen i aviaret, som gir merarbeid i forhold til hva jeg har vært vant med tidligere. – Vi er totalt 3 ansatte og vi selges alle egg selv. Vi har ikke overskuddsegg, og kjøper usorterte egg fra 3 leverandører, som også har eget salg. 95% distribueres av oss selv og vi har innleid transport for Nord Salten. Markedsområdet vårt er fra Storjord i nord til Røkland og Glomfjord i sør. –Det er en ære å få lov til å være matprodusent. Kun et fåtall i samfunnet er så heldige å ha sin egen gård de kan leve av. Forbrukerne og kjedene stiller stadig økende krav, og det er ingen selvfølge å få salg på produktene sine. Jeg er overbevist om at forbrukerne setter pris på at eggene de kjøper er produsert med størst mulig omtanke og hensyn. Jeg tror en økende andel i vår rike del av verden vektlegger dyrevelferd og miljø, når de velger mat. Dette tror jeg i enda større grad blir viktig for kommende generasjoner, avslutter “eggleder” Stein Vegar. KFI Stein Vidar Thuv har sans for eggende humor. På Facebook-siden til Tørresvik Gård er det mange lystige innlegg. Her på Eggspedisjon. Foto: Privat Et Facebook-innlegg med teksten “Eggleder Stein Vegar blir Egganer”. Foto: Privat Eggleder Stein Vidar anbefaler pål”egg” på brødskiva. Foto: Privat

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy