FJØRFE nr. 4 - 2020

* FJØRFE 4 | 20 * 30 TEMA | reportasjer til transportbåndet som fører dem videre inn til sorte- ringsrommet. – Men jeg bruker nok rundt 45 minutter hver dag på å plukke feillagte egg inne i fjøset, sier han. – VONDT I MAGEN Totalt er det nye anlegget 840 kvadratmeter, inkludert vinterhagen. Selve tomta, som hønene skal få ta i bruk når været tillater det er på 184 dekar. – De hadde det nok ikke fælt i burene i det gamle fjøset, men de har det mye bedre her. Og jobben min og til de andre ansatte har blitt mye triveligere. For oss er det godt å se at har det så bra som overhodet mulig og at de er ekte frittgående høner, sier han og fortsetter: – Jeg kommer til å få vondt i magen og en klump i halsen når jeg slipper dem ut i det fri. Og jeg skal ikke legge skjul på at jeg er bekymret for om de vil gå inn igjen, men jeg tenker at det vil gå bra med opplæring i vinterhagen først. For der tenker Thuv å legge inn både rundballer og det som ellers måtte være, slik at hønene har noe å leke med. – Jeg skal også strø litt brød på gulvet og sysselsette dem litt, sier han. – Men potensielt sett kan du ende opp med 7.500 høner spredt over alle hauger, når du slipper dem ut? – I teorien ja, men det har jeg ingen tro på, svarer han og ler. – Jeg er imidlertid spent på hauk og rev, og jeg må nok belage meg på å miste ei høne av og til. Det er det eneste realistiske å tro, men det blir nok ikke et stort tap, legger han til. ØKT BESETNING Det nye anlegget er således heldigitalisert, noe som betyr at Thuv kan kontrollere det fra hvor han enn måtte befinne seg. – Men først må jeg få meg en smarttelefon. Imid- lertid kommer jeg til å ville være i fjøset når jeg gjør endringer, på for eksempel fôrprogrammet, lysstyrken og varmen, forteller han. Investeringen i nytt fjøs har også bidratt til en økt be- setning med 400 høner. Det utgjør rundt 300 flere egg daglig, sammenlignet med den tidligere produksjonen. – Å øke produksjonen var aldri den overordna ambi- sjonen. Poenget her er dyrevelferd. Rett og slett, sier han. Markedsområdet til Tørresvik Eggpakkeri, som omsetter for rundt 9 millioner kroner i året, spenner seg fra Storjord i nord til Røkland og Glomfjord i sør. – Hvor stor er investeringen? – Dette er den største investeringen selskapet har gjort i en smell noensinne og vi snakker om et betydelig antall millioner. Det nøyaktige beløpet er min hemmelighet, svarer han. Stein Vidar er 4. generasjon på Tørresvik Gård som driver med eggproduksjon. Markedsområdet til Tørresvik Eggpakkeri, som omsetter for rundt 9 millioner kroner i året, spenner seg fra Storjord i nord til Røkland og Glomfjord i sør. Stein Vidar viser frem hønsehuset som har innredning fra Big Dutchman bestående av to rekker Natura Step og to rekker Natura Colony.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy