FJØRFE nr. 4 - 2020

* FJØRFE 4 | 20 * 26 TEMA | næringsnytt Forsøkshuset skal være tilgjengelig og åpent for for- søksvirksomhet for alle. Vi må sikre at huset blir brukt og målet må være at det er «kø» for å få utført forsøk. Hvorfor er det viktig at FjørForsk er etablert og hvilken nytte kan næringen og produsentene få? – FjørForsk er et senter for fjørfekompetanse i Norge. Næringsaktørene, undervisnings- og forskningsmiljø- ene har nå fått samlet sin forsøksvirksomhet på slakte- kylling, kalkun og konsumegg på Senter for husdyrforsøk på Ås. Forsøkshuset skal være tilgjengelig for hele bransjen på nasjonalt nivå, uavhengig av kommersiell tilhørighet. Det skal også være tilgjengelig for alle kom- petansehevende tiltak på nasjonalt nivå. – Forsøkshuset skal inngå i et slagkraftig kompetanse- miljø som kan rekruttere ny fjørfekunnskap både innen utdanningsinstitusjoner og innen utvikling og rådgiving på fjørfe. Eksempler vil være utdanning og etterutdan- ning av veterinærer og husdyrbrukere, øke forsknings- innsatsen og næringsrettet forsknings og utviklingsar- beid (FoU) på fjørfe. – Med FjørForsk tar fjørfenæringa ansvar for egen utvikling og framtidig konkurransekraft. Fjørfekjøtt og egg er større i volum enn gris, og den kvantumsmessig største sektoren i norsk husdyrhold. Det skal vi være stolte over. Denne posisjonen har ikke kommet av seg selv. Det er resultat av faglig dyktighet og hardt arbeid. Det blir ikke noe enklere i tiden framover! Behovet for forskning og utvikling vil øke. Det vil være helt avgjø- rende for over tid å sikre omsetning av norsk fjørfekjøtt og egg. Forsøksvirksomhet i Norge er avgjørende for å løse faglige utfordringer med grunnlag i norske forut- setninger og norske rammebetingelser. –Konkret handler dette om FoU-aktiviteter knyttet til fôr- råvarer, dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet, produk- tivitet og ressursutnyttelse, kort sagt alt som må til for at vi kan drive lovlig og økonomisk forsvarlig fjørfepro- duksjon i Norge. Norsk fjørfeproduksjon er liten i inter- nasjonal sammenheng, men samarbeid er nøkkelen til å kompensere for miljøer som hver for seg er små. – Fjørfeprodusentene skal ha forventninger om at for- søkshuset blir brukt og at det gir gode resultater. 35 mill. kr. er mye penger, men hvis vi regner en bruks- tid på 25 år, og fordeler på den totale norske produk- sjonen av egg og fjørfekjøtt, blir det ca. 1 øre/kg og år. Hvis aktiviteten i forsøkshuset fører til en framgang på mer enn 1 øre/kg og år, så er dette en lønnsom inves- tering for norske fjørfeprodusenter. Jeg tror jeg kan garantere det. Spørsmålet fra våre medlemmer har gått på hvorvidt egg- og kalkunforsøk blir like mye prioritert som slakte- kylling. Hva kan du si om det? – Huset er bygd for å være fleksibelt og lett og tilpasse til ønsket aktivitet. Det er derfor mulig å gjøre forsøk på alle fjørfeproduksjoner. Her vil det være helt opp til forsøkstakerne hvilke forsøk de iverksetter. – Det store rommet på 580 m 2 er innredet for slaktekyl- ling, med 66 binger, og vi forventer at dette rommet i all hovedsak blir brukt til kyllingforsøk, og at det er næ- ringsaktørene som har forsøkene. Slaktekylling har korte Forsøksvirksomhet i Norge er avgjørende for å løse faglige utfordringer med grunnlag i norske forutsetninger og norske rammebetingelser. » Hvis aktiviteten i forsøkshuset fører til en framgang på mer enn 1 øre/kg og år, så er dette en lønn- som investering for norske fjørfe- produsenter. » Flere aktører har gitt en opp- dragsgaranti på kjøp av forsøks- tjenester for til sammen 1,5 millioner per år i totalt 5 år. » 12-18ukersunghøner leveresheleåret, LSLogLB. Kontakt oss for informasjon og tilbud. Vestbygd Hønseri, 8412 Vestbygd Tlf. 76 93 56 67 / 909 32 510 even@vestbygd-honseri.no www.vestbygd-honseri.no

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy