FJØRFE nr. 9 - 2021

23 WEB | NFL.NO * FJØRFE 9 | 21 * TEMA | næringsnytt GJØR DET LETTERE FOR FORBRUKERE Høsten 2021 styrker opplysningskontorene i landbruket satsningen på temaet matsvinn. – Vi ønsker å gjøre det lettere for forbrukere å kaste mindre mat. Det ser vi på som en svært viktig oppgave. Derfor deler vi mange tips knyttet til planlegging, innkjøp, og oppbevaring for å redusere matsvinnet, for- teller Pål Henrik Kristiansen, senior kommunikasjons- rådgiver i MatPrat. Sammen med de andre opplys- ningskontorene i landbruket skal han koordinere tiltak som skal bidra til at flere forbrukere spiser opp maten. MEN HVA ER GRUNNEN TIL AT MAT KASTES? – De vanligste grunnene til at mat går i søpla er utgått dato, at restene har stått for lenge i kjøleskapet og dår- lig planlegging av innkjøp av måltider. På matprat.no ligger det flere ressurser tilgjengelig for forbrukere, deriblant flere sider med resteoppskrifter på typiske råvarer vi sitter igjen med og kaster mest av. – Når det gjelder hva vi kaster aller mest av, er det måltidsrester, frukt og grønt samt brød og bakevarer. Vi har flere sider med tips til hva du kan lage med eksem- pelvis tacorester, risrester, potetrester eller brødrester. Her finner du mange gode oppskrifter som gjør at restene ikke trenger føles som rester, men som et helt nytt måltid. MATPRAT BLI MED I KAMPENMOTMATSVINN I løpet av ett år går omtrent 417. 000 tonn med spiselig mat rett i søpla. Dette er hver 8. handlepose i snitt. Det aller meste av matsvinnet kom- mer fra forbrukere, som står for 55 prosent av matsvinnet. Tekst: Pål Henrik Kristiansen, senior kommunikasjonsrådgiver i MatPrat. Foto: MatPrat – Vi deler mange tips knyttet til planlegging, innkjøp, og oppbeva- ring for å redusere matsvinnet. Pål Henrik Kristiansen Senior kommunikasjonsrådgiveri MatPrat Bli flinkere til å beregne riktig mengde mat!

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy