FJØRFE nr. 9 - 2020

* FJØRFE 9 | 20 * 25 WEB | NFL.NO TEMA | reportasjer V ed besøket var egg lagt inn i kyllinghuset dagen i forveien, og de første dyra var på vei til å hakke seg ut av egget. Én enslig kylling hadde kommet ut i verden denne onsdagen, mens de fleste var ventet å klekke på torsdag og fredag. NØYE KONTROLL - VARME OG FUKT Hege setter i gang tåkeanlegget i det vi skal gå inn i kyllingrommet, noe som øker luftfuktigheten, men samtidig senker temperaturen. Varmen setter i gang automatisk for å holde temperaturen på korrekt nivå. – Jeg har tåkeanlegg for å klare å holde optimal luft- fuktighet for eggene, mellom 50-55%. Jevn fuktighet i kombinasjon med korrekt varme er det viktigste verk- tøyet jeg har for best mulig klekking. Blir det for tørt kan kyllingen slite med å komme seg ut av egget. Jeg har ikke gulvarme i kyllinghuset, men det ville uansett GÅRDSKLEKKING SPENNENDE PRODUKSJON Hege Grødeland kjøpte for ca. 5 år siden småbruk på det åpne marked. I et eldre kyllinghus driver hun i dag med Gårdsklekket kylling. Nå har hun sitt tredje inn- settet, hvor kyllingene klekkes på gården, og hun stortrives med produksjonen. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø Foto: Karianne Fuglerud Ingerø & Hege Grødeland Karianne Fuglerud Ingerø Grødelandsveien 251: • Småbruk på Orre i Klepp kommune i Rogaland • Eier Hege Grødeland, kjøpte på det åpne marked i 2015. (drev det med samboer frem til for ca. to år siden). Nabo til gården hun er oppvokst med eggproduksjon. • Småbruket hadde slaktekylling og de startet med konvensjonell drift • Har nå hun sitt tredje innsett med Gårdsklekking for Den Stolte Hane • Arbeider 100% utenom gårdsdriften i Alfa Safe, bedrift beliggende som nabo til småbruket. Spesialveterinær hos Den Stolte Hane, Lena Hollund Surdal, og kyllingprodusent, Hege Grødeland, kontrollerer ett av reirene. Noen egg har så vidt startet å klekke. Sted: Orre, Klepp Rogaland

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy