FJØRFE nr. 8 - 2021

25 WEB | NFL.NO * FJØRFE 8 | 21 * TEMA | reportasjer med varmeveksleren installert å opprettholde tørt og luftig strø gjennom hele innsettet selv med våt og kald høst og vinter. –Det er nok litt mer vedlikeholdsarbeid med en varme- veksler enn forespeilet. Etter kun 3-4 uker må vi ta ut et trillebårlass med støv i bunnen av varmeveksleren, men det sier jo litt om alt støvet den fjerner fra luften inne i hønsehuset, slik at det er mindre støvpartikler i dy- rerommet. Mellom innsett tar vi ut alle filter og blåser helt rent for støv og vasker veksleren innvendig. Det er nok minst et par timers arbeid, forklarer Bjørn. – Varmeveksleren kom på nærmere 500.000,- og vi fikk 15 % i omstillingsmidler på hele omstillingskostnaden som inkluderte aviar og varmeveksleren. Totalt fikk vi drøyt 300.000,- fra Innovasjon Norge. I tillegg hadde vi avtalen om 1 kr ekstra per kg egg på de to første innsettene fra Nortura, noe som også utgjorde ca. 300 000,- Det har selvsagt vært av stor verdi når en foretar en så kostbar omstilling, spesielt siden vi hadde bur- innredning som kunne vart i mange år til, sier Bjørn. GJØDSELHÅNDTERING På Elvestad gård har de siden 2005 hatt overbygd gjød- sellagring og de bruker all gjødsla på jordene og mener det har stor verdi. Under innsettet: – Vi kjører ut gjødsel inne i innredning minimum 1 gang per uke, mens gjødselskrapen på gulv kjøres ut to ganger per uke. Det holder strø-nivå nede og dermed også gulvegg-andelen veldig moderat. Kun helt mot slutten av innsettet, når vi allikevel snart skal ha ut all gjødsel, tar vi et skippertak med å spa opp noe gjødsel på båndet når det kjøres ut, ellers ser vi ikke behov for det, forklarer Bjørn-Olav. Oppbevaring av gjødsel: – Det er helt tett fra dyre- rommet og ut til gjødselbåndet som frakter gjødsla ut under tak. Allerede i 2005 bygde jeg tak over gjødsel- plassen som for øvrig har støpt dekke, med fall, slik at det ikke er noen form for avrenning fra gjødselen og ut i omliggende terreng, sier Bjørn. Gjødselverdi : – Vi ser stor nytteverdi av gjødselen her på gården, men samtidig er det en langt mer arbeidskrevende måte å gjødsel på, enn ved bruk av kunstgjødsel. Det krever både å ta prøver for å finne gjødselverdier og det er mer arbeidskrevende å spre ut. Vår metode er å spre det på våren etter at det er pløyd og harvet. Da fordeles et tynt lag gjødsel, og så harves det med god dybde, slik at vi «moller det inn». Deretter plantes det potet, kål og sellerirot. Neste år blir dette arealet, hvor det er produsert grønnsaker, byttet om til å produsere korn i 2 år, før det igjen blir gjødslet og plantet grønnsaker på samme arealet. Det å ha en husdyrproduksjon på gården i kombina- sjon med grønnsaksproduksjonen er verdifullt for oss, avslutter Bjørn. Gjødselhåndtering Ved enden av aviaret er det en nedsenket gjødsel-grop hvor gjødselbåndet er mon- tert. Når gjødsel kjøres ut åpnes en dør ut til det overbygde gjødsellagret. Gårdsbutikk Familien Elvestad har en liten gårdsbutikk, plassert ved siden av hønsehuset. Der er det salg av gårdens produkter; egg, poteter, hodekål og knollselleri. De bruker 1-2 timer hver dag på å fylle på, da de etterhvert har fått en betydelig omsetning. Overbygd gjødsellager Utvendig lagres gjødsel under tak, på et støpt dekke med fall, slik at det ikke er avrenning ut i omkringliggende terreng. Elvestad bygde gjødsellager i 2003.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy