FJØRFE nr. 8 - 2021

23 WEB | NFL.NO * FJØRFE 8 | 21 * TEMA | reportasjer vi kan, men til syvende og sist må vi produsere det som ønskes, sier Bjørn. TO GENERASJONER MED I DRIFTEN Sønnen Bjørn-Olav har fra 2018 vært med 50 % i driften og er selvstendig næringsdrivende som snekker i 50% utenom gården. Planen er overdragelse innen 5 år. – Jeg jobber 50/50 på gården og som snekker, men har langt flere timer på gården enn det jeg arbeider uten- om, men sånn er det jo i landbruket. Etter at jeg kom med i driften så har jeg startet opp med knollselleri på ca. 10 da som leveres til det lokale pakkeriet Grøntpak- keriet Øst. De vasker, pakker og leverer til Bama grup- pen. I tillegg er jeg med på produksjon av hodekål på ca. 30 da som går til Stabburet og Nora surkål og vi har kornproduksjon på ca 600 da. I tillegg har vi potet på ca. 340 da som går til Maarud. Jeg synes det er veldig greit å være gårdsgutt noen år. Det er så mange typer produksjoner, og så mye å sette seg inn i, at jeg ønsker en overgang hvor vi alle er med i drifta sammen først, sier Bjørn-Olav. – Vi har sagt at Bjørn-Olav kan få komme til når han vil, men det er han selv som ønsker at vi skal drive parallelt en del år til. Vi er glade for at han er med i driften og ønsker å overta, sier Bjørn. HØNSEHUSET - DAGLIGE RUTINER Foreløpig er det Lilian som har det meste av arbeidet med de daglige rutinene i hønsehuset, men det er Bjørn som tar den første runden på morgenen, slik at de begge er innom hønsehuset hver dag. – I hønsehuset starter dagen kl. 03:00 og jeg går en runde i dyrerommet kl. 06:00, da er det ca. 3 timer si- den lyset kom på. Da fjerner jeg eventuelle gulvegg og tildeler dyra kråsstein på 1-4 mm i skåler jevnt fordelt i huset. Vi ønsker å fordele sysselsetting for hønene gjennom dagen, så da passer dette fint med morgentu- ren min. Jeg synes det er en fin måte å starte dagen på, før jeg går inn og vi tar frokosten sammen. Vi liker at begge er innom hønsehuset hver dag. Vi ser og fanger opp litt ulike ting, og det er godt at begge er engasjert i driften, sier Bjørn. – Det meste av det daglige stellet er det jeg som tar meg av, men blir det litt mer tekniske ting, så får Bjørn ansvaret. Jeg starter dagen her kl. 08:30 og er normalt ferdig mellom 11:30 og 12:00. Jeg går en runde inne hos dyra og da har jeg med en bøtte nytt strø som jeg kaster ut for å gi variasjon og interesse for å hakke i strøet. Så børster jeg eggtrekket for støv og kjører ut alle egga. Når det er ferdig går jeg en ny runde inne hos dyra og gir hel, egenprodusert havre, som kastes ut i strøet. Det er dyra ekstra interessert i. I tillegg gir jeg halm, men det er ikke hver dag. Jeg ser litt an hvor mye som er i strøet fra før. Vi har også fargede plastbal- ler og deler av hvitt gjødselbånd i strøet, og det er nok sistnevnte som er mest interessant å hakke på og dra rundt. Når de røde skåleme med kråsstein er tomme, blir de også hakket og snudd rundt og en ser de skaper mye aktivitet. Vårt mål er at det er god variasjon i strø- materialet til enhver tid, forteller Lilian. – Min filosofi er at et minimumskrav nettopp er det, et minimumskrav. Jeg er opptatt av å tilby noe ekstra både i form av luftvolum, mer plass til vann og fôr og triveselstiltak for dyra. Vi har 4,05 meter til taket og romslig areal, så vi kan egentlig ha 8.500 høner, men Elvestad er svært fornøyd med strø- og luftkvalitet etter at de fikk montert en varmeveksler før sitt andre innsett med frittgående. De erfarte gjennom forrige vinter at strøet holder seg tørt og luftig. Til høyre ser vi Bjørn vise filterne i varmeveksleren. Veklseren er blåst ren for støv og vasket og straks klar for bruk.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy