FJØRFE nr. 8 - 2020

* FJØRFE 8 | 20 * 26 TEMA | næringsnytt Hvem var initiativtaker til prosjektet og hva var bak- grunnen og motivasjon for arbeidet? – Det var Ytterøykylling som hadde ideen til dette prosjektet. Bakgrunnen var at Ytterøykylling slakter ca 300 000 høns pr år, og ser at markedet ønsker mer enn vi kan skaffe. Noen år har vi importert en god del høns fra Sverige, som har blitt omsatt i Norge og samlet har vi da vært oppe i en omsetning av ½ mill. høns. – Hønsehusenes geografiske plassering stemmer ikke med nærhet til slakteri. Mobilslakteri vil teoretisk kunne slakte alle høns i Norge. Ordet ureist er lansert, det vil si at slakteriet flyttet til gården og det blir ingen reiseavstand for hønene, noe som er meget positivt dyrevelferdsmessig. – Etisk er det også riktig at hønsekjøttet benyttes til mat. Vi har nok olje og betong i verden, mens mat er det knapphet på. Da bør også høns bli en ressurs og ikke et avfallsprodukt. Ytterøykylling er prosjekteier, men flere aktører har vært med i prosjektet. Hvem er med på «veien videre» og hvem setter det mobile slakteriet ut i drift? – En realisering vil kreve en mye større markedstilgang enn det vi i Ytterøykylling har i dag på høns. Vi har behov for en partner i bransjen, med riktig kompetanse og kontakter, som kan bidra til realisering. – Mobilslakteriet omfatter også slakting av kylling, and og gås, som kan være ett supplement for å oppnå en kapasitet på slakt som gjør at dette kan realiseres. Rent teknisk skal slakteriet kunne settes i produk- sjon og drift allerede nå, men hvordan ser dere på lønnsomheten? – Slakteriet er planlagt detaljert, slik at en bygging og igangkjøring skal være greit å realisere. Lønnsomheten avhenger av nok volum av høns, og evenuelt and, gås og kylling. Det er god tilgang på høns, men det er fore- løpig markedet som er det mest usikre moment. I hvilke deler av landet er det tenkt at mobilt slakteri skal tas i bruk? – Det som er fint med mobiliteten er at det kan slakte høns alle steder hvor det er hønsehus i hele Norges land. Det er helt klart ideelt dyrevelferdsmessig å unngå frakt av høns, og i steden frakte slakteriet til fjøsveggen. Hvor automatisert er slakteriet og hva er maksimal slakte-kapasitet? – Slakteriet er like automatisert som et kylling-slakteri, YTTERØYKYLLING INFORMERER VEIEN VIDERE MED MOBILT SLAKTERI De tekniske løsningene for et mobilt slakteri er ferdigutviklet, men hva er tankene rundt videre fremdrift? Hva er til hinder for etablering av mobilt slakteri i nærmeste fremtid? Vi tok en prat med Lasse Kjønstad, daglig leder hos Ytterøykylling. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø Foto: MatPrat Et mobilt slakteri kan tilrettelegge for endra flere høns på norske middagsbord. Karianne Fuglerud Ingerø

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy