FJØRFE nr. 8 - 2020

* FJØRFE 8 | 20 * 12 TEMA | næringsnytt Hva er hovedårsaken(e) til at Småbrukarlaget enga- sjerer seg i denne saken? – For oss er det helt feil å gå inn i handelsavtaler som importerer noe vi kan produsere sjøl. Dessuten er vi medlemmer i La Via Campecina, en internasjonal sam- menslutning av nasjonale organisasjoner for små og mellomstore bønder, landarbeidere og urbefolkninger i Asia, Amerika og Europa. La Via Campesina arbeider for å bedre vilkåra for småskalajordbruket verden over. Våre samarbeidende medlemmer i disse landene fortel- ler oss hvor negativt slike avtaler er for deres landarea- ler og matsikkerhet. Import reduserer selvforsyningsgraden. Hvilke fram- støt gjør Småbrukarlaget i forbindelse med frihan- delsavtaler? – Vi oppfordrer og påvirker regjering og politikere om hvor lite klokt det er med frihandelsavtaler på varer vi kan produsere sjøl. Det reduserer sjølforsyningen og det er sårbart i et mer uforutsigbart klima. – Dette gjelder inngåtte avtaler og det gjelder ikke minst da det legges opp til nye avtaler slik som Mer- cosur avtalen og forhandlinger med Storbritannia nå. Hvordan blir budskapet deres møtt av politikerne? – Det blir møtt med forståelse, men resultatene blir ikke nødvendighvis slik vi ønsker. Mat og landbruks- varer er det andre ønsker å selge til oss, regjeringen ønsker å selge fisk og disse to blir ofte satt opp imot hverandre. I regjeringens kontaktutvalg den 8. oktober sa Iselin Nybø; ”Jeg har et mål om å få til en avtale med Storbritannia, jeg vil at avtalen skal gi mest mulig mar- ked for fisk og minst mulig kjøp av landbruksvarer”. Fjørfeprodukter produsert i Norge har «Salmonella»- garanti, som et av få land i verden. Vi er det eneste landet som har faset ut bruk av narasin i kyllingpro- duksjon. Regelverket er strengt og alle fjørfeproduk- sjoner er underlagt nasjonale dyrevelferdsprogram. Hva tenker du om at det nå åpnes for å importere kyl- ling som ikke er produsert under tilsvarende forhold? – Det er dette som er helt umulig for oss, at det ikke stilles like strenge krav til det som blir importert som til det vi produserer sjøl. Det gir ulike konkurranseforhold. Når denne maten i tillegg ofte ikke blir merket hvor den kommer fra har heller ikke forbrukeren samme mulighet til å velge den bort. Per i dag er det ikke mulig å sette krav til at mat som importeres skal produseres under like strengt regelverk som det norske, hva angår dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet. Hvordan bør man jobbe for at det skal være mulig å stille tilsvarende krav til importert mat? – Dette kan vi ikke gi oss på. Det burde være mulig å stille samme krav, men foreløpig har internasjonale avtaler og regler stoppa det. Dermed er det forbruke- ren som må si nei til disse produktene og vite hva som er forskjellen. Men da må maten være merket med hvor den kommer fra, slik at vi kan se det lett i butik- ken eller når vi er på restaurant. Heldigvis er det nå et press også fra flere organisasjoner, politiske partier og enkeltpersoner om nettopp det. Det har ført til at NorgesGruppen har begynt å reagere og Landbruksmi- nisteren sier hun skal følge det opp bedre. Dette vil vi i NBS følge tett i tida framover. Da vil det kanskje ikke være så fristende å importere matvarer for matvarekje- dene og restaurantbransjen. Norsk fjørfenæring jobber for å finne lokalproduserte proteinråvarer, som vil løfte selvforsyningsgraden. Hvor- dan kan økt norskandel i fôr bli konkurransedyktig når import åpner for billigere produsert mat fra utlandet? – Det er flott at Fjørfelaget ser at det er viktig å satse på norsk fôr. Vet forbrukeren forskjellen på norskpro- NORSK BONDE- OG SMÅBRUKARLAG IMPORT AV JORDBRUKSVARER Flere norske organisasjoner, deriblant NFL, advarer mot mulige konsekvenser dersom Stortinget ratifiserer regjeringen sitt forslag til Mercosur-avtale. «Vi er nødt til å sikre en rettferdig og bærekraftig matproduksjon i all framtid, da kan vi ikke inngå avtaler som verken støtter vår egen eller andre lands matsikkerhet», uttalte leder i Småbrukarlaget, Kjersti Hoff i Nationen 24. september. Vi tok en oppfølgingsprat med Kjersti. Tekst: Margrethe Brantsæter & Karianne Fuglerud Ingerø. Foto: Emilie Westli Andersen Margrethe Brantsæter Karianne Fuglerud Ingerø For oss er det helt feil å gå inn i handelsavtaler som importerer noe vi kan produsere sjøl. » Per i dag er det ikke mulig å sette krav til at mat som impor- teres skal produseres under like strengt regelverk som det nor- ske, hva angår dyrehelse, dyre- velferd og mattrygghet. »

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy