FJØRFE nr. 7 - 2021

30 * FJØRFE 6 | 21 * TEMA | fôr og fôring VERPEHØNER BÆREKRAFTIG EGGPRODUKSJON Det er god grunn for å unngå å gi norske verpehøner overskudd av protein med hensyn til bærekraft og miljø. Ved å unngå overfôring med protein og aminosyrer får hønene dessuten bedre fôrutnytting og helse, og eggprodusenten får betre økonomi, luftkvalitet og miljøsamvittighet på kjøpet. Tekst: Ana Cruz og Kari Ljøkjel, Felleskjøpet Fôrutvikling AS Foto:Petter Nyeng, Felleskjøpet Agri BÆREKRAFT OG LØNNSOMHET Hva er bærekraft? Ifølge FN innebærer bærekraft flere dimensjoner: miljø og klima, økonomi og sosiale forhold. Jordens ressurser skal ivaretas slik at de frem- tidige generasjoner får mulighet til å tilfredsstille sine behov slik som vi gjør i dag. Fra et landbruksperspektiv, kan effektiv bruk av landsressurser og bruk av protein- råvarer være et eksempel på hvordan man kan bidra til bærekraft. Miljøutslipp i husdyrproduksjon er også et aktuelt tema. Norge har gått inn på Klimaavtale og forpliktet seg med et utslippskutt på 40% innen 2030. Uansett kan bærekraftig matproduksjon ikke oppnås uten at den er lønnsom. Hva med eggproduksjon og kraftfôr til verpehøner? Er det mulig å få til verpefôr som er både lønnsomt og som bidrar til mindre miljøutslipp? Felleskjøpet mener svaret er ja! HVA KAN JEG TJENE PÅ DET? For eksempel vil en reduksjon av protein i kraftfôr for verpehøner, bidra til lavere utslipp av nitrogen i avføringen og i tillegg gi eggprodusentene flere fordeler: • Bedre luft i fjørfehuset . Ammoniakk i luften reduse- res ved mindre proteinoverskudd og dette gir bedre luftkvalitet og mindre luftveisirritasjon. Det er vel hyggeligere å jobbe der det er lettere å puste? • Mindre eggvasking. Overskuddsprotein er kjent for å gi utfordringer for tarmhelse hos dyrene. Det kan bidra til ubalansert tarmflora, og som konsekvens diaré, og kan derfor gi flere skitne egg. Med bedre tarmhelse hos dyrene kan du spare tid og arbeid med eggvasking, samtidig som du bidrar til bedre velferd hos dyrene. • Redusert andel XL egg. XL egg gir mindre inntekt enn M og L egg gir. Med rett innhold av fôrprotein blir det enklere å kontrollere eggvekt mot slutten av innsettet. • Mindre klink og knekkegg. Som resultat av redu- sert XL blir eggene mindre utsatt for klink og knekk. Dette vil si at utsortering reduseres og du får mindre trekk fra egginntekt. Ana Cruz Kari Ljøkjel

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy