FJØRFE nr. 7 - 2021

15 WEB | NFL.NO * FJØRFE 7 | 21 * TEMA | næringsnytt – Egg er en populær matvare som de aller fleste for- brukerne setter stor pris på, fastslår analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt drøyt 200 egg i året, og 66 % mener at egg bidrar til et sunnere kosthold, forteller Thoen. – 61 % av forbrukerne sier at de kunne tenke seg å spise mer egg, og vi ser at forbruket av egg i Norge har hatt en forsiktig økning de siste fem årene. GAMLE OG NYE FAVORITTER Hva skyldes denne økende populariteten av en mat- vare som har vært der siden tidenes morgen? – Tidligere var egg noe man forbant med søndagsfrok- ost og retter som egg med ansjos, eller egg og bacon, forteller samfunnsanalytiker i MatPrat Anne Zondag, og fortsetter: – Nå bruker vi egg i flere retter og måltider. Blant de mest populære eggerettene på matprat.no , finner vi blant annet eggerøre, omelett, pai, eggesalat, arme riddere, og ikke minst pannekaker - som en soleklar nummer én. Men i dag ser vi også at nye kombinasjo- ner med egg er blitt populære, spesielt blant yngre målgrupper. Her kan vi for eksempel nevne den mo- derne klassikeren sandwichen med egg og avocado, eller helt ferske trender som tornadoegg, pestoegg og eggesandwichen ”eggslut”. Den tradisjonelle eggerøren har også fått oppmerk- somhet de siste årene. For flere anerkjente kokker har utviklet sine egne fremgangsmåter for å få eggene MATPRAT DET POPULÆRE EGGET Næringsrikt, sunt og allsidig - er det rart at mange liker egg? I Norge spiser vi i gjennomsnitt et halvt egg om dagen, og 85 % av forbrukerne opplever at egg er en sunn matvare. Tekst: Lisa Ekli, senior kommunikasjonsrådgiver i MatPrat Foto: MatPrat Lisa Ekli Verdens Eggdag Over hele verden markeres World Egg Day den andre freda- gen i oktober. Så unn deg et egg, eller to, på Verdens eggdag den 8. oktober du også! – Vi ser at mange nyere retter med egg har vært fremtredende i sosiale medier som Instagram, TikTok og Snapchat. Anne Zondag Samfunnsanalytiker i MatPrat akkurat passe kremete og luftige. Her kan nemlig små forskjeller i fremgangsmåten ha mye å si for resultatet. ENKELT OG ALLSIDIG Det siste året har koronasituasjonen ført til at mange har hatt mer tid hjemme enn de pleier. – Lunsj i kantina har måttet bli erstattet av egen innsats på kjøkkenet, en aktivitet mange har sett på som en

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy