FJØRFE nr. 7 - 2020

* FJØRFE 7 | 20 * 39 WEB | NFL.NO TEMA | for og foring Det vil til dels være en ny måte å følge med på utvik- lingen i flokken, en ny måte å systematisere inntrykk på. lik jobber allerede mange av våre kunder, men et økt fokus rundt dette vil gi gevinst for alle som driver kalkunproduksjon. NØKKELEN TIL SUKSESS LIGGER I DETALJENE I koksfri kalkunproduksjon er det detaljene som teller. Gode rutiner for å sikre en god start og lavt stressnivå hos dyra er viktig for å unngå sykdom. Tidlig fôropptak stimulerer til bedre tarmfunksjon og bedre immunforsvar. Nøkkelen til å lykkes ligger i å unngå stress for kalku- nene, og da spesielt i de mest følsomme periodene, ved innsett og fra 4. til 6. ukers alder. Riktig struktur og plassering av fôr stimulerer fôropptaket, og minker stress. Rikelig med sysselsetting har også stor betyd- ning for kalkunenes trivsel. Sysselsetting kan være alt fra kråsstein (gneis), rengjorte kålvekster, lucernehøy, til solide konstruksjoner å klatre på. I tillegg vil riktig klimastyring være avgjørende for bruk av rommet, akti- vitet og fôropptak, uten at vi går videre inn på det her. Ved innsett skal rommet være vasket, desinfisert og helt klargjort. Gå gjennom sjekklisten din slik at ingenting er glemt. Rommet skal være jevnt oppvarmet, inkludert strøet. Dette fordrer at man har startet oppvarmingen 2-3 dager før kalkunene skal komme. Sikre at alt utstyr fungerer og alle nødvendige reparasjoner er gjort før dyra kommer. Lysstyrken i rommet skal ligge på 80-100 lux. Mange nok vann- og fôrkilder er avgjørende for å få i gang vann- og fôropptaket, kyllingen skal ikke ha lenger enn 1,5 meter å gå til fôr og vann når den plasseres i huset. Dette medfører behov for ekstra drikkekar og fôrskåler, brett eller papir de første dagene. Videre bør du fylle på ferskt kraftfôr 3-4 ganger per dag. Vannet skal ha romtemperatur (24-28 ˚C) første dagen slik at kyllingen ikke blir nedkjølt, vanntemperatur sjekkes enkelt ved hjelp av temperaturmåler. Kyllingene plasseres stille og rolig i kort nærhet til vann og fôr når de kommer. Deretter forlater du huset 1-2 timer for å la dem venne seg til sitt nye miljø. For å vurdere om du har lykkes i forberedelsene av huset ditt kommer vi tilbake til at du må observere og lytte til flokken. Kyllingenes fordeling i rommet forteller deg om temperaturen er rett. Kontroller også tempera- turen til noen kyllinger- den bør ligge på 41-41,5 ˚C. Når du holder kyllingens ben mot kinnet ditt, skal de ikke kjennes kalde. 80 % av kyllingene bør ha kraftfôr i troa etter 6 timer, om de har spist lite kan dette skyldtes for lav kroppstemperatur da dette gjør dem mindre aktive. Gå innom kalkunhuset hver andre time dagen kalkunene kommer. Da oppdager du raskt avvik og kan sette inn tiltak. Vi anbefaler deg som foreløpig fôrer fram kalkun med koksidiostatikaholdig kraftfôr til å perfeksjonere disse rutinene allerede nå. Det vil gjøre overgangen til kraft- fôr uten koksidiostatika mye lettere. FORELØPIG GODE RESULTATER Slakteresultatene så langt viser at Felleskjøpets kunder med monensinfri kalkun langt på vei lykkes i sin pro- duksjon. Dette er også de muntlige tilbakemeldingene vi får fra kundene. Imidlertid vokser de fleste flokker noe seinere, og trenger av den grunn noen flere dager for å nå ønsket slaktevekt, enn det som er vanlig med koksidiostatika i fôret. For å sikre oppfølgingen av kunder i innfasingen av koksfri konseptet har vi jevnlige møter hvor vi utveksler erfaringer produsenter og rådgivere imellom. Dette har vært nyttig for alle parter og bidratt til å løfte kompe- tansen rundt koksfri produksjon av kalkun. KONTINUERLIG UTVIKLINGSARBEID Selv om vi nå får tilbakemeldinger på at kalkunfôret uten koksidiostatika fungerer godt i markedet vil vi fortsette jobben med stadig å forbedre kraftfôret. Dette er en kontinuerlig prosess der våre fagpersoner både i Felleskjøpet Agri og Felleskjøpet Fôrutvikling jobber sammen om best økonomi for bonden. Vi er stolte av den norske kalkunbonden som gjennomfører dette nybrottsarbeidet og ydmyke for å være med på laget. Så er det også ekstra moro når vi ser at produ- sentene lykkes. TEMA | dyr g forskning Det er viktig å lese og å tolke kalkunenes signaler.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy