FJØRFE nr. 6 - 2021

* FJØRFE 6 | 21 * 5 62 ANNONSØRINNHOLD HØNA HAR TENNA I MAGAN Hønenes mage-tarm- og fordøyelsessystem er laget med tanke på at de skal sluke maten hel uten å tygge, så hvorfor i all verden maler vi alle råvarene med kvern på mølla for å lage verpefôret? Tekst: Dag Henning Edvardsen, Utviklingssjef fjørfefôr, Norgesfôr Foto: Norgesfôr og Karianne Fuglerud Ingerø Høner har ikke tenner i nebbet slik som vi pattedyr har tenner i munnen. Derfor sluker de det de spiser helt uten å tygge det. I stedet har de en muskelmage som knuser maten. Muskelmagen, eller kråsen som den også kalles, er utrolig effektiv. Den klemmer og knuser fôrpartiklene mot hverandre til de er så små at de kan slippes ut i tynntarmen for den vanlige enzymatiske fordøyelsen som hønene har felles med pattedyra. MALING, VARMEBEHANDLING OG PELLETERING Hønene trenger med andre ord ikke hjelp til å male opp ingrediensene i fôret, men til vår unnskyldning kan vi som fôrprodusent hevde at det er mange andre gode grunner til å male alle ingrediensene: • Vi får best blanding av alle komponentene i fôret når alle partiklene er omtrent like store. Både de små komponentene som vitaminer, mikromineraler og enzymer, og de store volumkomponentene som proteiner, stivelse, fiber og (makro-)mineraler får den samme strukturen etter maling. • Når vi pelleterer denne blandingen vet vi at vi unngår separasjon, og at alle hønene får en riktig mengde av de små komponentene - altså vitaminer, mikromine- raler og enzymer. • Oppmalte små partikler danner det beste grunnlaget for å lage pellets som henger godt sammen slik at det ikke blir unødig mye finstoffer i fôret. • Pelleterte fôrblandinger har gode flytegenskaper, henger ikke i siloene, tar mindre plass og er lettere å transportere. • Korn og frø i en kraftfôrblanding skal ikke kunne spire. Pelletering har vært den dominerende måten proses- sere fôret til landbaserte husdyr på i mange tiår. I forkant av pelletering blir dessuten fôrblandingen var- mebehandlet ved hjelp av damp, og varmebehandling av fôret er et lovpålagt krav for å forebygge spredning av salmonella. Dag Henning Edvardsen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy