FJØRFE nr. 6 - 2020

WEB | NFL.NO TEMA | lagsarbeid * FJØRFE 6 | 20 * 15 Politisk hovedbudskap fra Norsk Fjørfelag • Det bør etableres beredskapslagre av både matkorn og fôrkorn for minimum ett års forbruk. Beredskapslagre vil sikre matvareforsyning til Norges befolkning og husdyr ved fremtidige kriser. • Det er viktig å tilrettelegge for økt produksjon av norsk proteinråvarer til fjørfefôr. Å benytte kjøttbeinmel fra svin til fjørfe vil være en mulighet for å redusere vårt behov for langreiste fôringredienser som for eksempel soya. • Alle vedtak for bedring av dyrevelferd skal baseres på kunnskap og relevant forskning. Dyrevelferd er og skal være fjørfenæringens hovedfokus. • Bonden må få økonomisk kompensasjon for dyrevelferdstiltak som påfører bonden merkostnader. • I Stortingsperioden må det etterstrebes å tette inntektsgapet og styrke lønnsevnen til fjørfebønder. • Velferdsordningene i jordbruksavtalen må opprettholdes. • Det må utarbeides bedre støtteordninger for omlegging fra fossile til fornybare energikilder i landbruket. • For kompetanseheving og rekruttering til næringen, må fjørfeproduksjon få større plass i studieplaner innen landbruksfag og i veterinærstudiet. • Egg og fjørfekjøtt er sunne matvarer som fra et folkehelseperspektiv er viktige i et balansert kosthold. Gjennom forutsigbare rammebetingelser vil fjørfebøndene kunne produsere trygg og ren mat. • Husdyrkonsesjonsgrensene i fjørfenæringen bør holdes uendret i Stortingsperioden. Dette sikrer spredt produk- sjon med begrenset flokkstørrelse som er positivt for dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet, matberedskap og verdiskapning over hele landet. • Markedsbalanseringsordningen på egg må opprettholdes og tillegges nye verktøy for å sikre eggproduksjon over hele landet. Å sikre bedre samsvar mellom det som produseres og det som etterspørres vil være bra for forbruker, bra for klima og bra for bonden. Differensiert omsetningsavgift er et nødvendig verktøy å innføre for å regulere eggmarkedet i overskuddssituasjoner. • Ordningen med jordbruksavtale som årlig forhandlingsinstitutt bevares. VERDISKAPNING • Totale ringvirkninger i fjørfenæringen er rundt 7.000 arbeidsplasser på landsbasis (ekskl. arbeidsplasser i distribusjon og dagligvare). • Ringvirkninger er drøyt 2; én person i primærledd og industri sysselsetter minst én i andre sektorer. • Omsetning fra verdikjedene for fjørfekjøtt og egg var ca 11 milliarder kroner (2018). Kilde: AgriAnalyse rapport 4_2020. Fjørfeproduksjon bidrar til å gjøre det mulig å være heltidsbonde og bidrar til et levende landbruk, gjennom hele året, over store deler av landet. EFFEKTIV OG BÆREKRAFTIG MATPRODUKSJON Fjørfe utnytter fôret svært godt: drøyt 2 kg fôr blir til 1 kg egg eller 1 kg kylling (2:1). Fjørfeproduksjon er klimavennlig: næringen står for kun 0,6 % av klimag- assutslippet fra landbruket i Norge. Fjørfe beslaglegger lite landareal og vann. Mange fjørfeprodusenter bruker fornybare energikilder. Kilde: AgriAnalyse rapport 4_2020 SELVFORSYNING OG BEREDSKAP Norge er selvforsynt med egg, kylling og kalkun, noe som er viktig for norsk matberedskap. Hovedingredi- ensen i fjørfefôret er norsk korn. Fjørfenæringen er en viktig avtaker for norsk korn og premissgiver for å opprettholde kornproduksjon i Norge. Kilde: AgriAnalyse rapport 4_2020.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy