FJØRFE nr. 5 - 2021
36 * FJØRFE 5 | 21 * TEMA | fôr og fôring «SPARK BAK» Per Olaf Lundteigen, pensjonert gårdbruker og profi- lert senterpartipolitiker på Stortinget, kom på slutten av 2017 med et skikkelig «spark bak» til kalkunnærin- gen. Budskapet fra den erfarne politikeren var: «Ta ut koksidiostatika fra kalkunfôret før mediene og forbru- kerne får nyss om at norsk landbruk fremdeles bruker koksidiostatika i kalkunfôr!» Bekymring for økt generell antibiotikaresistens i samfunnet lå bak. En mulig konse- kvens var nedgang i salg av kalkunkjøtt og svekket tillitt til norsk matproduksjon generelt. Lundteigen har et poeng. Selv om bruk av koksidio- statika i dyrefôr ikke er påvist å føre til resistens for bakterier av betydning for oss mennesker, kan det lett dras feilkoblinger og føre til frykt hos forbrukerne. Når alt kommer til alt, hensynet til forbrukerne må tillegges stor vekt, til tross for eventuelle faglige avveininger. Det var uansett fint med en vurdering for nødvendighe- ten av koksidiostatika til kalkun. KOKSIDIOSTATIKAFRI KALKUNPRODUKSJON I 2022? Næringen har selv sagt at kalkunproduksjonen i Norge skal være koksidiostatikafri innen vi skriver år 2022. Det er i skrivende stund kun 7 måneder til. Så langt er det ikke mange kalkunprodusenter som har våget seg på bruk av koksidiostatikafritt kalkunfôr. Det skal de heller ikke klandres for. For at vi skal lykkes med dette, må hele næringen stå sammen. FELLES MÅL Det begynner å bli noen år siden samtalen med Lundteigen. Han ble forklart at det er forskjell på en kalkun og en kylling. Vi kan ikke forvente at de samme tiltakene som ble gjort for kylling, skal fungere for kalkun. Vi kan ei heller ta ut koksidiostatika fra fôret, lukke øynene og håpe på det beste. Vi har klart å levere en narasinfri kyllingproduksjon gjennom nitidig arbeid og samarbeid på tvers av industrien. Vi skal også få til koksidiostatikafri kalkunproduksjon, men det krever samme nitidige arbeid fra produsentene, fôrleverandø- rene, slakteri og hele næringen generelt. Vi må jobbe sammen, høste erfaringer og jobbe mot et felles mål: Kalkunene skal få koksidiostatikafritt fôr, uten at det går på bekostning av dyrenes helse og velferd, eller gir økning i antibiotikaforbruk. SMÅSKALAFORSØK PÅ HEDMARKEN Da det ble bestemt at framtidas kalkunfôr skal være uten koksidiostatika, kastet Felleskjøpet Fôrutvikling og KOKSIDIOSTATIKAFRITT KALKUNFÔR VI HAR LØSNINGEN! Kalkunproduksjon i Norge skal være koksidiostatikafri innen 2022. Hva er gjort for å nå målet? Vil vi klare det? Utallige feltforsøk er gjennomført av dyktige og modige kalkunprodusenter de siste årene. De har funnet ut at en koksidiostatika- fri kalkunproduksjon krever mer arbeid, men det er fullt mulig! Tekst: Line Hasselberg Sørensen, Fagsjef Fjørfe, Felleskjøpet Agri SA Agri Foto: Karianne Fuglerud Ingerø Line Hasselberg Sørensen
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy