FJØRFE nr. 5 - 2021

22 * FJØRFE 5 | 21 * TEMA | næringsnytt Det vi spiser og drikker påvirker helsa vår. Etter hvert som stadig mer kunnskap blir tilgjengelig, må det også vurderes om kostrådene må revideres. Norske kost- holdsanbefalinger er blant annet basert på det nordiske samarbeidet Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR). Siste oppdatering av NNR var i 2012, og en ny utgave av disse er nå underveis. Her vil rundt 300 eksperter ta for seg forskningen vi har om næringsstoffer, matvarer, kostholdsmønstre og helse, for å gi anbefalinger som skal bidra til god folkehelse. DEBATT OM MAT, HELSE OG BÆREKRAFT Debatten om hvilken rolle animalske matvarer spiller i et sunt og bærekraftig kosthold er tydelig både i Norge og flere andre land. Inntil nylig var kostrådene for hvitt kjøtt like i de nordiske landene: ingen spesifisert meng- deanbefaling, men det anbefales som et magert valg. Det var heller ingen konkrete råd om inntak av egg. Men tidligere i år valgte Danmark å oppdatere sine kostråd med mål om å gjøre rådene mer bærekraftige, og baserte seg i stor grad på EAT-Lancet dietten. Dette medførte en betydelig innstramming på mengdean- befalingen for kjøtt til maksimum 350 gram i uka, hvor også hvitt kjøtt er inkludert. For egg anbefaler dan- skene et inntak på to i uka. Det finnes imidlertid ikke helsemessig evidens for en slik reduksjon i forbruk av kjøtt og egg. Omtrent på samme tid lanserte også USA nye råd som kun tar utgangspunkt i helse, der de på sin side opprettholder tidligere mengdeanbefaling om å spise 650-935 gram kjøtt og egg i uka. MATPRAT NYE KOSTRÅD I HORISONTEN Oppdaterte kostholdsanbefalinger er målet for et nordisk samarbeid som ferdig- stilles i 2022. Hvordan vil dette påvirke oss i Norge? Tekst: Lisa Ekli, senior kommunikasjonsrådgiver i MatPrat Foto: MatPrat Lisa Ekli – Hensynet til nasjonalt ressurs- grunnlag gjør at det ikke finnes én fasit på hva slags mat som er bære- kraftig å produsere. Eilin Lundekvam By Ernæringsfaglig rådgivert i MatPrat

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy