FJØRFE nr. 5 - 2020

* FJØRFE 5 | 20 * 32 TEMA | for og foring FAKTORER SOM I FØRSTE LEVEUKE PÅVIRKER BEINHELSE PÅ SLAKTEKYLLING Fra tid til annen oppstår det utfordringer og diskusjoner rundt beinhelse hos spekyllingen. Som med så mye annet, er det et samspill mellom ulike faktorer som spiller inn om kyllingen utvikler halthet eller ikke. Et godt samarbeid mellom produsent, veterinær, fôrfirma og rugeri er viktig for å kunne sette inn riktig tiltak der det oppstår problemer. Tekst & illustrasjon: Maria Risdal, fagleder fjørfe FKRA og Hanne Christine Øverli, produktsjef fjørfe og svin FKA Foto: Karianne F. Ingerø D et er flere ulike årsaker til dårlig beinhelse hos den unge kyllingen. Genetikk, management, infeksjonstrykk og ernæring spiller en sentral rolle i kyl- lingens vekst og utvikling. Dårlig beinhelse kan variere fra mild halthet eller uregelmessig gange til tilstander hvor kyllingen ikke klarer å stå eller bevege seg i det hele tatt. Det siste tilfellet er lett å ta ut. Men der kyl- lingen kun virker roligere og mindre villig til å bevege seg, trengs et trenet øye for å plukke disse ut. Kyllin- gen trenger en sterk beinbygning for å tåle å bære en relativ stor kroppsmasse og et godt immunapparat for å bekjempe ulike infeksjoner. INFEKSJONER Spekyllingen kan ha med seg ulike bakterieinfeksjoner fra foreldredyr. Bakterier som E.coli, Stafylokokker og streptokokker som kan sette seg i de små blodkarene i knoklene og gi blant annet lårhodenekrose. Virusin- feksjoner, som Gumboro (IBDV) og ubalanse i kalsium/ fosforbalansen kan være medvirkende årsaker. MANAGMENT Ugunstige forhold i kyllinghuset kan bidra til utvikling av dårlig beinhelse. Dårlig strø kan gi innfallsport til bakterieinfeksjoner. Høy dyretetthet og mangel på aktivitet vil bidra til svak beinstruktur. Korrekt lyspro- gram, temperatur og luftfuktighet vil påvirke kyllingen direkte ved å stimulere til aktivitet, god spredning i huset og generell god helse og trivsel. Og indirekte ved å stimulere til godt fôropptak. Temperatur er spesielt viktig i denne sammenhengen. Det er vist at for høy temperatur vil gi nedsatt fôropptak og endret opptak av viktige næringsstoffer. Varmestress kan gi nedsatt mineralisering og beinstyrke. For kaldt vil også være ugunstig på samme måte. Høyt smittepress i huset som skyldes mangler ved vask, desinfeksjon og biosikkerhet, kan direkte påvirke kyllingens helsestatus og beinhelse. KYLLINGKVALITET For å oppnå best mulig kyllingkvalitet trengs kvalitet i alle ledd. Kyllingkvalitet er et resultat av interaksjon mellom foreldredyrmanagement, helse og ernæring på foreldredyr og management på rugeriet. Daggamle kyllinger skal stå og gå bra, være aktive, plommesekken skal være fullstendig inntrukket og navlen lukket. En kylling med god kvalitet gir et godt grunnlag for sluttresultatet. Maria Risdal Hanne Christine Øverli

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy