FJØRFE nr. 5 - 2020

* FJØRFE 5 | 20 * 28 TEMA | for og foring Juni Rosann E. Johanssen I prosjektet GrønnFjørfe (oktober 2019-mars 2020) har vi utredet behovet for ny kunnskap for å utvikle mer bærekraftige produksjonssystemer for fjørfe i tråd med nye forbrukerkrav. Arbeidet baserer seg på en gjen- nomgang av aktuell litteratur, en spørreundersøkelse blant produsenter med uteområde til sine fjørfe og et fôringsforsøk med verpehøner for å teste fôr som inne- holdt fraksjoner av lokalprodusert rødkløver. UTEOMRÅDE TIL FJØRFE Uteområde gir dyra mulighet for fôropptak på beite og kan gi større mulighet for naturlig atferd, men det å ha dyrene utendørs kan øke risikoen for smitte av bakterier, virus og parasitter. Ugunstig temperatur og mer bevegelse kan også gi økt fôrbehov. Vi har spurt fjørfeprodusenter om deres syn og erfaringer med uteområder til fjørfe. SPØRREUNDERSØKELSE Vi sendte ut en undersøkelse om utforming og bruk av uteområde til fjørfe til 81 fjørfeprodusenter hvorav 25 sendte inn svar. Blant de som svarte mente 14 at det er viktig å få fjørfe som har tilgang til uteområde til å bruke det i større grad, og det viktigste tiltaket for å øke fjørfes bruk av uteområde mente produsentene var mer vegetasjon som trær og busker. De så det som spe- sielt positivt for næringas omdømme fordi det gir dyra god velferd og muligheter for naturlig adferd. Dyra får frisk luft og naturlig lys. Uteområde er positivt for miljøberikelse og økt aktivitet. Angående utfordringer så det ut til at tap av dyr på grunn av rovdyr ble sett på som den største utfordringen ved bruk av uteområde. Ellers ble utfordringer som sykdom vurdert forskjellig av produsentene. Noen så det som en stor utfordring og andre mente det ikke var noen utfordring. GRØNT PROTEIN Grønt protein fra for eksempel rødkløver kan være en alternativ proteinkilde til kraftfôr som kan produseres i Norge og som dermed har potensiale for å redusere behovet for importerte proteinråvarer til fjørfe. Protein ekstrahert fra kløvergras har en aminosyresammenset- ning som ligner sammensetningen til soyamel. BÆREKRAFTIG FJØRFEHOLD LOKALT FÔROGATTRAKTIVE UTEOMRÅDER Det er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe og behov for økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye forbrukerkrav. Tekst: Juni Rosann E. Johanssen, Kristin Sørheim, NORSØK og Steffen Adler, NIBIO Foto: Steffen Adler & Juni Rosann E. Johanssen Kylling på uteområde med variert vegetasjon Kristin Sørheim Steffen Adler

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy