FJØRFE nr. 4 - 2021
WEB | NFL.NO 5 TEMA | leder * FJØRFE 4| 21 * Ingunn Dalaker Øderud Ingunn Dalaker Øderud Styreleder Norsk Fjørfelag M orgenen starter med kaffe, lytting til nyhetene, sjekk av e-post, Facebook og andre sosiale medier. Det har blitt ett mønster i hverdagen. Så også med Nationen på bordet. Nationen er bondens avis nr 1. Der leser vi artikler om så mangt i landbruket. Tenk om alle i Norge kunne lest Nationen og fått lærdom og bedre innblikk i landbruk og matproduksjon. Men så kom ytringen fra Hans Bårdsgård 7. april med overskriften «Vi må snakke om kylling». Ja, tenker jeg, - det vil jeg gjerne! Men, hva er det han skriver? Min opp- levelse er at han langer ut mot kyllingprodusentene. Han kritiserer kraftfôrforbruk og soya. Han skaper inntrykk av at kyllingprodusentene ødelegger for produsentene av rødt kjøtt og at utviklingen med økt salg av kylling går på bekostning av annen norsk kjøttproduksjon. Etter kort tid tikker det inn en melding fra Trude, styre- medlem i NFL, som også har lest Bårdsgårds debattinn- legg i Nationen. Hun skriver: «Jeg har lest Bårdsgård sin omtale og en del kommentarer på nettet. Bondekan- nibalisme. Her i Østfold er mange ganske så forbanna. Ikke skal vi ha dyr som er gras-etere fordi vi skal produsere korn. Ikke skal vi ha kylling for da produserer vi ikke på norske ressurser. Gris skal foredles over hele landet. Hva skal vi sitte igjen med her? Det er ikke mulig å være heltidsbonde hvis man bare skal produsere korn. Jeg liker ikke måten dette utvikler seg på. Alle bønder må stå sammen uansett produksjon.» Det går inn på meg at Trude skriver hun er lei seg. Slik jeg kjenner henne så skal det mye til at hun blir «satt ut». Hun driver både med kylling- og melkeproduksjon og er veterinær for mange fjørfebesetninger. Hun er genuint opptatt av dyrevelferd og det er ikke mange som har så tung ballast i kunnskap og oversikt over norsk landbruk, som henne. Hun er en svært god land- bruksambassadør som står på for all norsk matproduk- sjon. Nå føler hun seg tråkket på tærne. I etterkant av debattinnlegget har både Bartnes og Vaag tatt til motmæle og påpekt at det er ingen motsetning mellom produsenter av rødt og hvitt kjøtt. De trekker fram at det er god plass til alle slags bønder i norsk landbruk. Jeg er så enig! Kyllingprodusenten sitt sam- funnsoppdrag er å produsere det forbrukerne vil ha - og LEDER PLASS TIL ALLE kylling er ettertraktet i Norge og resten av verden. Vi er mange som ønsker at så mye som mulig av det vi spiser skal være basert på norske innsatsfaktorer. Jeg er derfor enig med Bårdsgård om at fôrråvarene til alle husdyra bør være mest mulig norskbaserte. Her må landbruket jobbe sammen om videre forskning og iherdig jobbe for å øke produksjonen av norsk korn og andre norskproduserte fôrråvarer. Norsk landbruks primære oppgave er å produsere god og sunn mat. Forbrukerne skal få kjøpt det de ønsker å spise. Skal Bårdsgård eller andre bestemme om Ola Nordmann skal spise mer rødt kjøtt og begrense innta- ket av hvitt kjøtt? Hva vil ernæringsekspertene mene om det? Hva med vegetarianerne som ikke skal ha kjøtt i det hele tatt? Skal vi kun sikre norsk grøntnæring en lys framtid? Spørsmålslisten kan bli lang. Med en selvforsyningsgrad på under 40 % har vi en lang vei å gå. Det er en realitet at det tar tid å øke norsk matproduksjon. I disse pandemitider kan det neppe være en ulempe at vi har kyllingproduksjon som relativt raskt, sammenliknet med rødt kjøtt, kan justeres etter økt forespørsel i det norske markedet. Alternativet er import av enda mer mat produsert med mindre kontroll på matbårne sykdommer, og ytterli- gere svekket selvforsyningsgrad. Er det dit vi vil? Bårdsgård må gjerne dra opp kontroversielle synspunkt og skape debatt. Likevel forventer vi at han ikke går til frontalangrep på en gruppe av produsentene i norsk landbruk og skaper inntrykk av «oss» mot «dem». Jeg er enig med Trude: «Jeg liker ikke måten dette utvikler seg på. Alle bønder må stå sammen uansett produk- sjon» . Målet må være mest mulig norskproduserte matvarer i butikkhyllene. Skal vi få det til må alle mat- produsenter spille på samme lag og heie på hverandre. Det er plass til alle bønder!
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy