FJØRFE nr. 4 - 2021

21 WEB | NFL.NO * FJØRFE 4 | 21 * TEMA | reportasjer Hvordan startet historien om eggproduksjon på Zanzibar? – Jo, sånn gikk det til da jeg fikk telefon fra en mann som var i Ålesund og så våre Sunnmørs-egg med ekstra gul plomme: «Hallo! Det e han John John». Han hadde vært på Zanzibar mange ganger og hadde en idé om at lokale kvinner kunne ha høner og produsere egg med gul plomme til turistindustrien på øya. Så kom spørs- målet: «Vil du bli med på et eventyr og reise til Zanzibar for å få dette til?». Jeg er en person som mener det er viktig å være åpen for nye muligheter så svaret mitt kom kontant. Jeg visste ikke den gang hva jeg sa «ja» til, og det er kanskje bra, men jeg er samtidig glad for at svaret mitt ble som det ble. Fortell oss, hva går prosjektet ut på og hva er målet? – Store deler av lokalbefolkningen på Zanzibar lever i stor fattigdom. Levealderen er i gjennomsnitt under 50 år, små barn lider av underernæring og folket er fatti- gere enn på fastlandet. Turistindustrien står for ca 80% av inntektene til øysamfunnet. Dessverre er forskjellene mellom fattig og rik store, og inntektene fra turismen kommer få til gode. – Arbeid og inntekt til damene kan gi økt livskvalitet ved å ta eggproduksjonen tilbake til lokalbefolkningen. I utgangspunktet importeres egg til restauranter og hoteller, fordi lokalproduserte egg ikke holder en stan- dard turistene vil ha, og har en eggeplomme som er grå-hvit. Målet vårt er å skape arbeidsplasser i form av spredte hønsegårder rundt om på hele øya som leverer egg med gul eggeplomme til hotellene. – På min første tur til Zanzibar lærte jeg svært mye. Det var mer å ta tak i enn bare å få til en gulere eg- geplomme. Først og fremst måtte matvaretryggheten ivaretas, for stablene med eggbrett stod i sola i 30 - 40 graders varme. Forutsetningen for å utgjøre en forskjell, var at vi måtte få til et kritisk volum av egg- produksjon. Dette ble klart for meg at dette ikke var noe lite prosjekt, skulle vi lykkes måtte det etableres en salgs- markeds- og distribusjons-organisasjon. Dere fikk tidlig et samarbeid med Norges Vel. Hva har det hatt av betydning? – Norges Vel har drevet med bistandsarbeid i Afrika i over 40 år og hadde kontor kun to timers hurtigbåt-tur fra Zanzibar, i Tanzania. Etter mange år i landbrukets organisasjoner kjenner jeg mange engasjerte bønder ARBEID TIL KVINNENE PÅ ZANZIBAR GULE EGGEPLOMMER I 2015 fikk Rune Haram i Sunnmørsegg en telefon med et spørsmål han umiddelbart svarte «ja» på. Dette har ført til et årelangt samarbeid, om en drøm om eggproduksjon med gul plomme på Zanzibar. Tekst: Karianne Fuglerud Ingerø. Foto: Private. Karianne Fuglerud Ingerø Initiativtakerne til prosjektet på Zanzibar er John John Bruseth og Rune Haram, her avbildet på Zanzibar. På Zanzibar importeres egg til restauranter og hoteller, fordi lokalproduserte egg ikke holder en standard turistene vil ha, og har en eggeplomme som er grå-hvit. Målet er å skape arbeidsplasser, i form av spredte hønsegårder, som leverer egg med gul eggeplomme til hotellene.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy