FJØRFE nr. 3 - 2021

* FJØRFE 3 | 21 * 5 19 50 ANNONSØRINNHOLD NORSK FJØRFELAG 2021 April 30. april Års- og fagmøte i Rogaland Fjørfelag, Hotell Jæren NORSK FJØRFELAG 2022 Mars 10.-11. mars, 2022 FJØRFEDAGENE 2022, Lily Country Club, Kløfta NORSK FJØRFENÆRING 2021 November 5. - 6. november FJØR2021, Clarion Hotel Air, Stavanger November 9. - 11. november Nordic Poultry Conference, Lily Country Club, Kløfta FJØRFEKALENDEREN FJØRFE NR. 3 2021 FØLG NORSK FJØRFELAG PÅ FACEBOOK! Gå inn og lik oss. Følge med på hva som skjer. ned all PGN i dyrets tarm vil være en umulig oppgave. Faktisk vil det ikke være fordelaktig å gjøre det fordi TLR-2 responser er essensielle for dyrs immunitet. I stedet bør celleforbindelsene opprettholdes for å for- hindre at PGN når reseptorene. Frigjøring av MDP har en direkte effekt i tynntarmen ved at NOD2-reseptorer aktiveres. Ved at NOD2 aktiveres vil inflammasjonen “skrus av”, samtidig som tarmen igjen vil begynne å absorbere næringsstoffer. På denne måten vil fuglen få alle de næringsstoffene som er nødvendig for å yte optimalt. Å OPPNÅ BALANSE Bakterier finnes overalt. Dette betyr i praksis at det er en konstant risiko for at PGN fra ulike bakterier kan påvirke tarmhelsen til produksjonsdyr og dermed for- hindre optimal produksjon. For å bryte ned PGN kreves det ulike enzymer, men under kommersiell produk- sjon vil ikke dyra ha tilstrekkelige mengder endogene enzymer for å kunne gjøre dette på en effektiv måte. Tilsetning av enzymer som muramidaser vil kunne bidra til å optimalisere tarmhelsen i slike produksjoner. Muramidaser virker kun på døde bakterier og støtter på denne måten et fordelaktig mikrobiom. Enzymene bidrar til økt nedbrytning av PGN som fører til mer MDP blir frigjort. Frigjort MDP nedregulerer inflamma- sjoner slik at man kan oppnå optimalt næringsopptak i dyra. På denne måten unngås en overdreven im- munrespons som har negativ effekt på dyrenes ytelse. Sammenliknet med tradisjonelle fôrenzymer har denne enzymgruppen derfor en komplementær virkemåte. Bruk av enzymer, både tradisjonelle fôrenzymer og enzymer som er fordelaktige for tarmhelse, kan bidra til å øke utnyttelsen av fôret. Samtidig kan de bidra til en mer bærekraftig dyreproduksjon som er viktig for å kunne dekke matbehovet til den stadig voksende befolkningen. Så for å besvare spørsmålet stilt i tittelen; et enzym er ikke å anse som et fôrenzym når det bidrar til nedbryt- ning av uunngåelige avfallsprodukter - PNG- i tarmen. På denne måten bidrar fôrenzymer til økt fordøyelse og forbedret immunsystem i fjørfe. * Balancius® fra DSM TEMA | kalender

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy