FJØRFE nr. 2 - 2022

7 WEB | NFL.NO * FJØRFE 2 | 22 * TEMA | lagsarbeid INFORMASJON FRA STYRET I NFL Styret og administrasjonen har mottatt flere henvendelser etter Nortura sin pressemelding om at de går inn som 2/3 medeier av Steinsland &Co. Styret i Norsk Fjørfelag forstår at produsenter er opptatt av konkurranse på like vilkår og hvordan dette ivaretas i fremtiden. Med bakgrunn i pressemeldingen innkalte styreleder, Ingunn Dalaker Øderud, til ekstra styremøte i Norsk Fjørfelag 28. januar. Styret hadde gjennomgang av saken. Norsk Fjørfelag har ikke noen rolle i å styre eller kontrollere den kommersielle utviklingen blant aktørene i fjørfebransjen. Vårt fokus er alle produsenters beste, uansett tilhørighet. Det er Konkurransetilsynets opp- gave å godkjenne forretningsmessige forhold. Styret forutsetter at berørte produsenter blir ivaretatt på en god måte. Styret vil følge saken videre og avventer Konkurransetilsynets behandling. På vegne av styret i Norsk Fjørfelag Ingunn Dalaker Øderud, Styreleder NFL SPILT INN KANDIDATER TIL STYRET I NORGES BONDELAG Norsk Fjørfelag (NFL) har merket seg at det ikke er noen fjørfebønder i styret til Norges Bondelag. NFL- styret finner det naturlig og svært viktig at fjørfenæringa representeres i Bondelagets sentralstyre. NFL- styret har derfor oversendt navn på dyktige kandidater som de ber valgkomiteen i Bondelaget ta med i vurderingen i sitt arbeid inn mot årsmøtet i 2021. I Norge er det nå ca 1.300 bønder i verdikjedene for egg og fjørfekjøtt. Den direkte sysselsettingen innen fjørfekjøtt og egg ligger på nær 3.500 personer. Ringvirkninger anslås til drøyt 2, dvs. at én person i primærledd og industri sysselsetter minst en i andre sektorer, og da blir totale ringvirkninger fra fjørfenæringen rundt 7.000 sysselsatte på landsbasis. Fjørfekjøtt og egg utgjør 18 % av verdien av norske bønders kjøttproduksjon, med drøyt 2 milliarder kroner. Foredling av fjørfeprodukter i norsk næringsmiddelindustri utgjør drøyt 9 milliarder kroner, altså minst en fire- dobling av verdien gjennom industrien. Årlig omsetningen fra fjørfenæringen anslås til 11,5 milliarder. Av total mengde animalsk protein som produseres i Norge, utgjør egg og fjørfekjøtt til sammen 42,8 %. Den kraftfôrbaserte husdyrproduksjonen en viktig fleksibel avtager av norsk korn som ikke oppnår matkvalitet, og avgjørende for økonomien i kornproduksjonen. Kylling, verpehøns, kalkun og and bidrar ved å foredle havre og hvete, men har mindre mulighet til å fordøye bygg. Totalt tar fjørfenæringen unna om lag 20 prosent av det norske fôrkornet, noe som tilsvarer et norsk kornareal på ca. 400 000 dekar korn. Basert på at norsk fjørfenæring er av en så betydelig størrelse, mener vi det er på sin plass at ett styreverv i Norges Bondelag besitter fjørfekompetanse og kandidaten selv er fjørfeprodusent .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy