FJØRFE nr. 2 - 2021 med årsmelding

24 * FJØRFE 2 | 21 * TEMA | fôr og fôring – Vi skal bygge en verdensledende, grønn verdikjede. Et mer bærekraftig fôr er sentralt i dette arbeidet, og mikroalge-prosjektet er ett av flere prosjekter vi nå jobber med, sier Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling AS. Soya benyttes som ingrediens i dyrefôr i store deler av norsk landbruk. Selv om Norsk Kylling benytter serti- fisert soya, må denne fraktes over store avstander, og kan bidra til økt avskogingsrisiko på verdensbasis. VIKTIGE NÆRINGSSTOFFER I MIKROALGEBASERT PROTEIN Innovasjonsprosjektet fikk i desember 2020 godkjent støtte fra Norges Forskningsråd, med oppstart tidligst 1.april 2021. Mikroalger vil kunne bidra med viktige næringsstoffer som kyllingen trenger, og være en god kilde til protein. Målsetningen er å bruke mikroalge­ basert protein som erstatning for importert soya. – Bruk av mikroalger i fôr vil kunne være ett av flere tiltak som kan bidra til å erstatte dagens import av soya fra utlandet, sier Hilde Talseth, produksjonsdirektør i Norsk Kylling. Norsk Kylling sittmål er 100%soyafri produksjon innen 2030. – Etter innføring av vår saktevoksende kyllingrase Hub- bard ser vi allerede en reduksjon i soyabehovet i fôret med nesten 8%. Våre samarbeidspartnere Algæ, NIBIO og Norgesfôr ønsker å bidra til at vi skal nå våre ambi- sjoner, og sammen målsetter vi innfasing av mikroalger i kyllingfôr i stor skala innen få år, forklarer Talseth. – Alt vi driver med skal være bærekraftig. Vi startet med kyllingrasen, fortsatte med verdensledende miljøløsnin- ger i vårt nye slakteri og foredlingsanlegg, og vi jobber i tillegg med utvikling av bærekraftig fôr. Dette blir et viktig skritt på veien mot vårt mål om å bli klimapositive gjennom hele vår verdikjede innen 2030, sier administre- rende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken. SIRKULÆRØKONOMISK Algæ AS og islandske SagaNatura har sammen etablert produksjonsselskapet AlgeNatura AS for å bygge opp en effektiv, industriell produksjonskapasitet for mikro- algebasert fôr. Råvarene som trengs for dette er vann, fornybar energi, CO2 og mineraler. CO2 skal fanges fra eksisterende utslipp, ettersom mikroalger trenger CO2 for å vokse. Når dette rulles ut i stor skala skal produksjonen fungere som en CO2-fanger for nærliggende industri og næringer. Ifølge administrerende direktør i Algæ, Svein-Egil Hoberg, er det viktig at Norge blir mer selvforsynt i verdikjedene for mat: SNART KAN NORSKDYRKEDE MIKROALGER ERSTATTE SOYAIMPORT KUTTER SOYA I KYLLINGFÔRET Den midtnorske bedriften Norsk Kylling får sammen med Algæ, Norgesfôr og NIBIO 11 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd til et innovasjons­ prosjekt med mål om å produsere tilpasset mikroalgebiomasse til bruk i kyllingfôr. Totalprosjektet er på ca. 23 millioner kroner. Tekst: Karen Gunnes, kommunikasjonsrådgiver Norsk Kylling Karen Gunnes

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy