FJØRFE nr. 1 - 2022

30 * FJØRFE 1 | 22 * TEMA | reportasjer Hønene gis berikelser som helt korn, kråsstein, hakkestein og remser av eggbånd. Når dyra må holdes inne grunnet portforbud gis de ekstra med egenprodusert høy som grovfôr. Med naturlig fall fra gjødselbåndet og ned i kjeller, går utkjøring av gjødsel raskt. Nina kjører bånd og skraper, inne og under aviar, samtidig. Dette tar 20 min og gjøres fast mandag, onsdag og fredag for å beholde god luftkvalitet. Hun unngår utkjøring i helger både for å ha mest mulig fri, men like viktig dersom noe uforutsett skal inntreffe så har man tilgang på reparatør i ukedager. – Denne gang ønsket vi å være føre-var å ha mulig- het til å produsere alle typer egg som markedet måtte etterspørre. Foreløpig har vi kontrakt med DSH om frilandsproduksjon, men vi har muligheten til å ha øko- logisk om det er behov for det i fremtiden. – Vi har bygde på hønsehuset ca 10 m og fått møkka- kjeller under tilbygget. Det er montert gjødselskraper på gulvet. Huset er så lang at det kun var behov for to aviar-rekker, så det har blitt et romslig dyrerom, med mye gulvareal og åpent opp i møne. Huset tilfreds- stiller nå økologiregelverket med tanke på areal per høne, mer fôrplasser, vann og redeplasser og netting- skillevegger slik at flokkstørrelsen er 3.000 (i hver binge). Vinterhager og tilrettelagt uteområde er et krav i frilandsproduksjon som vi har nå. Vi har laget 9 glugger à 3 meter, så veggene er tilnærmet helt åpne langs langvegg og ut på veranda. Vi har også mon- tert automatisk åpne og lukkesystem på gluggene, forklarer Nina. – I en del eksisterende bygg, som man ønsker å tilpasse kommende økologiregelverk, kan det by på utfordrin- ger med bærevegger når en skal lage store glugger ut på veranda og når en skal tilpasse for store uteområder, forklarer Cecilia Larsson, produsentrådgiver hos Den Stolte Hane. – Ja, den eneste utfordring som eventuelt må løses når nytt regelverk for økologisk trer i kraft, er å få til en 3-deling av uteområdet, som da blir krav. Dersom vi i fremtiden blir økologiske produsenter så skal vi finne en løsning på det, men foreløpig er vi frilandsprodusenter og har et stort og flott uteområde som vi ser at hønene benytter flittig. Det er mange tusen dyr ute hver dag. Vi ser godt på fargen på kammen hvem som våger seg ut, hvem som trives best på verandaen og hvilke dyr som nok aldri våger seg utenfor dyrerommet, forklarer Nina. UTEGANG VS. PORTFORBUD Dette innsettet har det i flere runder vært portforbud Krav til frilands: I frilandsproduksjon er det samme arealkrav og krav til sysselsettingstiltak som frittgående. Men noen har øko- tilpassede hus og dermed økostandard på frilands- produksjonen. Frilands høner får konvensjonelt fôr, men skal ha gulere plommefarge. Dyra skal ha tilgang til veranda og attraktivt uteområde, når været tillater det. Hønene skal gis grovfôr når de ikke har tilgang til uteareal f.eks. ved restriksjoner slik som fugleinfluensa. Den Stolte Hane har per i dag 7 stk. frilandsprodusenter. Nina er opptatt av å observere dyra, spesielt i starten. Bruskasser benyttes som krakk.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy