FJØRFE nr. 1 - 2022

24 * FJØRFE 1 | 22 * TEMA | næringsnytt – Vi ser at mange er interesserte i slike retter, som har blitt populære på sosiale medier den siste tiden. Dette er jo matlagingsmetoder som går langt tilbake i tid, men som tydeligvis har truffet en nerve hos mange akkurat nå. I løpet av pandemien, har mange brukt mer tid på å lage mat hjemme på kjøkkenet. Samtidig er smarte og kjappe løsninger alltid en favoritt, sier Kåsin. ONE POT Når alle ingrediensene tilberedes i samme gryte, kan retten kalles «one pot». – Med både ris eller pasta, grønnsaker og for eksempel kylling i samme gryte, tilsetter du de ulike ingredien- sene på riktig tidspunkt slik at alt blir ferdig samtidig, forklarer Kåsin. – Ikke bare er det enkelt, på denne måten bevarer du også alle næringsstoffene i gryta, fordi ingenting går til spille, og alle de gode smakene blir til deilig kraft som gir smak til hele retten. TRAY BAKE Bytter du ut gryta med en form eller et stekebrett, får du samme konsept i stekeovenen. Det kalles «tray bake», forteller MatPrat-eksperten som følger utvikling i mattrender tett . – Litt av trikset her, er å dele opp alle ingrediensene i biter, slik at det ikke tar så lang tid, og at alt blir ferdig samtidig. Lårfilet av kylling egner seg veldig godt til slike retter, forklarer Kåsin. – Grønnsaker som løk, hvitløk, søtpotet eller gresskar, brokkoli, blomkål, gulrot og pastinakk passer godt. Du kan også bruke poteter, eller nær sagt alle andre grønn- saker du har i kjøleskapet. Og her passer det også godt å bruke opp gårsdagens rester som allerede er kokt eller stekt. Disse tilsetter du ganske enkelt mot slutten av steketiden. PASSER FOR ALLE Dette er retter som er veldig enkle å få til, slik at alle kan lage noe godt og hjemmelaget uten å ha mye erfa- ring på kjøkkenet, forklarer Kåsin. Samtidig er det lett å variere etter smak og ønske, ved å tilsette litt ekstra tid og kjærlighet. –Mens en buljongterning er en rask og grei vei til mål, kan en god, hjemmelaget kraft ta retten til et nytt nivå, for de som er interessert i det. Ønsker du litt ekstra spice, kan du smakssette retten med de krydderene du ønsker. Selv om hele retten tilberedes i samme brett, kan du enkelt tilpasse ulike preferanser i familien, for eksem- pel ved å fordele innholdet eller tilsette litt ekstra smak når det er ferdig, foreslår Kåsin. – Fyller du på med båter av appelsin eller sitron, kan du skvise det over på tallerkenen til slutt. Ønsker du litt ekstra smak og sting i retten, så tilsett gjerne litt ekstra chili, hvitløk og urter. Og et tips som mange blir veldig glad i, er å legge oppi hele hvitløksbåter som kan bakes og godgjøre seg i ovnen, før du klemmer ut hvitløken fra båtene og blander inn til slutt. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser. Når alle ingrediensene tilberedes i samme gryte, kan retten kalles «one pot». Her ser vi "One pot med kalkun".

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy