FJØRFE nr. 1 - 2022

21 WEB | NFL.NO * FJØRFE 1 | 22 * TEMA | næringsnytt FISKÅ MØLLE v/Markedssjef Tommy Nordbø Prisstigningen på de fleste råvarer som går inn i kraftfôrproduksjonen har vært ekstraordinær de siste to årene. Volatiliteten har også vært høy, dvs. det har vært store svingninger i priser på råvarene fra dag til dag. Fra å kun gjelde enkelte råvarer ved begynnelsen av pandemien, har vi det siste året sett utviklingen på de aller fleste innsatsfaktorer, små som store. STORE UTSLAG I KOSTPRISEN FOR ALLE KRAFTFÔRSLAG Prisstigningen er slik vi oppfatter drevet både av høy etterspørsel, men også av flaskehalser i forsyningskjedene. Selv om en stor andel av norsk kraftfôr består av norske råvarer, er utslagene på de importerte råvarene blitt så store at det får store utslag i kostprisen for alle kraftfôrslag. I tillegg til dette trengs det energi både i produksjon av kraftfôr og til transport. Som kjent har energiprisene skutt i været den senere tid, noe som gjør selve produk- sjonen og distribusjonen av kraftfôret dyrere enn tidligere. Med all usikkerhet som finnes, våger vi ikke å spå om prisutviklingen de neste månedene. Vi opplever det som mer sannsynlig at kraftfôrprisene vil vedvare å være høye utover vinter og vår, enn at vi får en reduksjon. OPTIMALISERING Kostoptimalisering av kraftfôret har alltid vært viktig, og er også det i dag. På kort sikt er handlingsrommet noe begrenset. Mengden av norsk korn er satt for denne sesongen. Internasjonalt er alle i samme båt, og det er kamp om de samme råvarene. Å redusere konsentrasjonen eller kvaliteten på kraftfôret er ofte en dårlig løsning da det ikke nødvendigvis forbedrer totaløkonomien til bonden. UTVIKLE FLERE RÅVARER BASERT PÅ NORSKE RESSURSER På lenger sikt er det viktig å fortsette arbeidet med å utvikle flere råvarer basert på norske ressurser. Både gjen- nom å maksimere norsk kornproduksjon, men også å utvikle næringsstoffer fra andre kilder. Her jobber Fiskå med flere fremtidsretta prosjekter som kan gi resultater i løpet et par år. Blant annet planlegger vi en sukker- fabrikk basert på norsk tømmer. FELLESKJØPET AGRI v/ Produktsjef Kraftfôr Hanne Christine Øverli KRAFTFÔRPRISER - NÅSITUASJON OG FREMTID Vi er nå i en situasjon der mange faktorer virker inn samtidig og gir oss et råvaremarked i ubalanse. Høy etter- spørsel, høye energipriser, valutaeffekter og økte fraktkostander presser råvareprisene opp. Høy inngang av norske råvarer hadde en positiv effekt på kraftfôrprisen. Men dessverre har de norske avlingene vært lavere enn beregnet og vi vil ikke være forsynt med nok norske kornråvarer denne sesongen. Råvaremarkedet er enda mer begrenset på økologisk og prissvingninger har en tendens til å gi enda mer utslag. Vi gjorde gode og langsiktige avtaler på viktige økologisk råvarer som vi lever på fortsatt og har derfor unngått de store prisøkningene mot årsskiftet. Vi håper at den verste prisøkningen er over og at situasjonen vil stabilisere seg noe. Vi forventer fortsatt en pris- økning på enkelte råvarer. Men at vi i sum forhåpentligvis får en bedre situasjon. For økologisk går vi muligens inn i en mer krevende situasjon nå. BEGRENSET HANDLINGSROM Vi har ikke så stort handlingsrom på fjørfe. Å senke kravene til næringsinnhold i reseptene vil fort gi lavere produksjon. Det vil lønne seg å holde produksjonen oppe. Vi gjør beregninger kontinuerlig for å sikre at vi har blandingene og fôrrådgivningen som gir best økonomi på bånnlinja. For eksempel koster 1g/dag i tapt tilvekst på slaktekylling fort 50 øre i tapt DB selv om du forsøker å spare 50 øre i fôrkostnad/kylling. Det er viktig å få frem så mange kyllinger som mulig til slakt. Dødelighet sent i innsettet og kassasjon koster enda mer nå. På verp har vi rimeligere blandinger som gir greie resultater. Tiden er ikke inne for å jakte på det siste 0,5 g med eggvekt ved å bruke et dyrere fôr. Du tjener mer på en grei produksjon med noe rimeligere fôr og lavt fôrforbruk. Vi forsøker å redusere prisøkningen med å gjøre gode innkjøp og optimere resepter. Vi følger nøye med produksjons- resultater og markedet. Heldigvis har vi god erfaring med å ta i bruke mer utradisjonelle råvarer. Tommy Nordbø Hanne Christine Øverli

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy