FJØRFE nr. 1 - 2021

* FJØRFE 1 | 21 * 29 WEB | NFL.NO TEMA | dyr og forskning F orskningsaktiviteten i det nye fjørfehuset på Ås gård gjør det mulig å gjennomføre fremtidsrettet forskning med klima og miljø i fokus i både stor og liten skala. Det nye anlegget passer både til forskning og til anvendt utprøving for fôrindustrien. Professor Birger Svihus ved NMBU er glad for at fors- kningsfasilitetene endelig er på plass, for det er behov for å få fart på forskningen på fjørfe. Etter at det gamle forskningshuset for fjørfe ble lagt ned i forbindelse med ombyggingene på NMBU har det vært liten aktivi- tet på forskningssiden de siste årene. – Det har vært gjennomført noen forsøk i utlandet og noen i leide lokaler i Norge, men det har ikke vært så velegnet som dette nye fjørfehuset, sier Svihus. I tillegg til liten aktivitet er det få fjørfeforskere i Norge, men nå som Fjørforsk er på plass håper Svihus at antal- let forskere vil øke. – Det er forskning på dyrevelferd og på veterinærsiden, men det er behov for forskere på andre fagområder på fjørfe, sier professoren. NÆRINGEN BLE MED PÅ ETABLERINGEN AV FJØRFORSK Da Ås gård ble bygget i 2015, var ikke forskningsfa- siliteter for fjørfe med i Kunnskapsdepartementets budsjett. Men fjørfenæringen og NMBU ønsket å samle FORSKNINGSFASILITETER PÅ NMBU KLIMASMART FJØRFEFORSKNING Fjørfehuset Fjørforsk har allerede vært i drift et års tid, og snart flytter nye slaktekyllinger inn for å bidra til fôringsforsøk med utprøving av norsk korn i et fôr med ny og grøvre struktur. Godt for kyllingen og godt for klimaet. Tekst: Janne Karin Brodin, Seniorrådgiver, Fakultet for biovitenskap Foto: Kai Ole Hänsch Janne Karin Brodin – Ved å se på hva som kan gjøres med fôret og fôringen og på den måten senke tilveksthastigheten noe, kan dagens kyllinger bli enda bedre til å utnytte fôret. Birger Svihus Professer, NMBU Forskningsprosjekt Birger Svihus er pro- sjektleder for to nye forskningprosjekt; "Grovpellets" og "Susbroil". Samarbeidspartnere er Veterinærinstituttet, industrien med Fiskå Mølle, Felleskjøpet og Nortura. Sammen vil de to forskningsprosjek- tene på endret fôr- struktur og mer nor- ske ingredienser i fôret utgjøre en ny satsing på fjørfefors- kning som det nå er mulig å gjennomføre med det nye fors- kningssenteret for fjørfe på Ås gård. Forsøkshuset for fjørfe på Ås er nå inne i sitt andre driftsår.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy