FJØRFE nr. 1 - 2021

* FJØRFE 9 | 20 * 12 TEMA | næringsnytt SUNT ELLER USUNT? – Mat blir ofte stemplet som sunn eller usunn, slan- kende eller fetende, ja-mat eller nei-mat. Ved å bruke slike forenklinger, mister vi noe helt grunnleggende om ernæring og helse, mener ernæringsrådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By. Hun er en av fagekspertene som står bak MatPrats nye kostholdskampanje. – Det er mange forskjellige kostholdsråd og påstander om ulike matvarer der ute. Noen forbrukere velger å kutte ut helt vanlige matvarer og næringsstoffer, fordi de tror det gir bedre helse og god samvittighet på kjøpet. Men det kan faktisk ha motsatt effekt, og gjøre det vanskeligere å få i seg alle de næringsstoffene som kroppen trenger, mener By. Det er nemlig ikke enkeltmatvarer som er nøkkelen til god helse. Det er heller ikke nødvendig med avanserte juicer, såkalt supermat, eller flere kosttilskudd for å være sunn. Det som er viktig, er helheten av kostholdet ditt over tid. Å spise helt vanlig mat gir deg de nærings- stoffene kroppen trenger, og et sunt kosthold handler om å spise variert og balansert, forsikrer By. – Dette er viktig informasjon, som vi ønsker å nå ut til forbrukerne med. HVA SLAGS MAT ER EGENTLIG BÆREKRAFTIG? Bærekraft er et annet tema som opptar mange forbru- kere når de gjør sine matinnkjøp. Hva er egentlig bra for kloden? – Her er det også mange misforståelser ute og går, sier agroøkolog ved MatPrat Rebekka Helén Aamaas. – Bærekraft handler om mye mer enn klimagassutslipp. Det handler også om å utnytte de ressursene vi har tilgjengelig på best mulig måte. I Norge er det bare 1% av arealet vårt som er godt egnet til å dyrke korn og grønnsaker, men vi har store utmarksområder med gress. For å bruke så stor del av naturressursene våre til matproduksjon som mulig, trenger vi både husdyr- og planteproduksjon. Men er dette noe som folk flest har god kjennskap til? HVA ER EGENTLIG SUNT OG BÆREKRAFTIG Å SPISE? KAMPANJER OMKOSTHOLD Tips og råd om mat og kosthold kommer fra alle kanter, og mange forbrukere er usikre på hva som egentlig er sunn og bærekraftig mat. Solid kunnskap om temaet må serveres på en god måte, og derfor starter MatPrat det nye året med kampanjer om kosthold. Tekst: Lisa Ekli, Senior kommunikasjonsrådgiver MatPrat Foto: MatPrat v/ Benjamin Chellaram og Anders Hoft Lisa Ekli

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy