Samtidig som regjeringen Solberg innbiller oss at vi skal leve av oppdrettslaks etter olja, må vi ikke undervurdere potensialet til den norske høna. Hvordan kan norske verpehøns konkurrere mot eksport av norsk sjømat til 100 milliarder kroner?

Hvert 30 sekund må et menneske amputere en fot verden rundt fordi de har et sår som ikke vil gro. Det betyr at fem prosent av alle helserelaterte kostnader er knyttet til sår som ikke gror. Kan norske verpehøns bidra til at mennesker kan få muligheten til å beholde sin egen fot? Av eggeskallhinnen fra norske egg er det utviklet et plaster som kan få sår som ikke vil gro til å gro.

Hvorfor norske egg?
Fordi den norske bonden har kunnskap som kan produsere egg i verdensklasse. Norge er ett av tre land hvor du trygt kan spise rå egg uten å bli syk. Derfor kan det også utvikles et plaster.

Akkurat nå er forhandlingene av frihandelsavtalen med Brexit «Fisk for ku» på overtid. Pressen i Storbritannia trykker på og mener at den norske regjering er vanskelig å forhandle med. Selvfølgelig er vi det. Vi har verken hvert medlem i EU eller valgt å forlate unionen. Hvorfor skal vi det norske folk spise mat importert fra Brexit? Mat, som vi kan produsere tryggere selv. I tillegg kan den norske bonden eksportere kunnskap fra matproduksjon verdt mye mer enn 100 milliarder.

Om Norsk Sjømat ikke greier å selge oppdrettslaks til syv milliarder mennesker uten å selge matberedskap til det norske folk på kjøpet burde de muligens finne på noe annet å gjøre. Det vi skal leve av etter olja er ikke oppdrettslaks. Det er kunnskap! Vi kan starte med å selge et av norsk landbruk sine fortrinn – høna!

Ha en bra dag folkens😎 #takkformaten

PS: Plommen i norske egg kan utvikles innen diagnostikk, som blant annet graviditetstester og prostatakreft.

Heimkunnskap.no deler hver uke hverdagen fra norsk matproduksjon